De Orgelvriend 4-2006

Text Example

advertentieHet aprilnummer van ‘de Orgelvriend’ (verschijningsdatum: 1 april) telt ditmaal 48 pagina’s in plaats van de gebruikelijke 40. Hoofdartikelen: een interview met Jos van der Kooy, een artikel over het Van Nes-studieorgel van Fontys Hogeschool in Tilburg, het tweede deel van ‘Franz Liszt en het orgel’ en een artikel over de restauratie van het Hillebrand-orgel in de Koepelkerk van Veenhuizen. [Omslagfoto: Gérard van Betlehem]

Onder de titel ‘Muziek moet ook wel eens knarsen’ een interview met organist en pedagoog Jos van der Kooy, die dit jaar 25 jaar organist van de Westerkerk in Amsterdam is. “We praten hier niet zoveel over kerkmuziek, we doén het gewoon …” [foto: Gerco Schaap]

N.B.: Het in dit interview aangekondigde jubileumconcert, dat op 28 april zou plaatsvinden in de Westerkerk, gaat NIET DOOR vanwege een geluidsoverlast bezorgende manifestatie op de Westermarkt.

In de Orgelvriend van oktober 2005 werd een eerste verslag gepubliceerd van de restauratie van het orgel in de Hervormde kerk van Noordwolde (Gr.). Inmiddels zijn de orgelmakers Mense Ruiter zo ver gevorderd dat de afronding in zicht is. Dirk Molenaar geeft de stand van zaken weer door middel van een kleurig beeldverslag.

Op 30 oktober 2005 werd in de St.-Dionysiuskerk in Tilburg het orgel in gebruik genomen dat Loek van Nes twintig jaar eerder voor de Kerk van de Goddelijke Voorzienigheid in Bergen op Zoom bouwde. In gewijzigde vorm dient het nu als studieorgel voor de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. [foto: Wim van der Ros]

Speciaal voor de Orgelvriend componeerde Jaap Zwart in januari jongstleden een Drieluik en Koraal over Gezang 195 (‘Nu valt de nacht. Het is volbracht’). In dit nummer is de klavarnotatie van deze bewerking opgenomen.

Mede naar aanleiding van de cd-box van het Franse label Ligia Digital met de integrale orgelwerken van Franz Liszt brengt Cornelis van Zwol enige ordening aan in het niet al te bekende orgelœuvre van de klaviervirtuoos. In deze tweede en laatste aflevering betrekt hij er ook Wagner en Bruckner bij. In de komende nummers volgen meer recensies van Liszt-cd’s.

Op 8 september 2005 werd het orgel in de Koepelkerk in het Drentse Veenhuizen weer in gebruik genomen na een restauratie en een klinkende invulling van het rugwerk door de Zwitserse orgelmaker Bernhardt Edskes. Dirk Molenaar schrijft over de restauratie én over Veenhuizen als cultuurhistorisch centrum. Met foto’s van Gérard van Betlehem en de auteur.

Verder de gebruikelijke rubrieken als Nieuws uit de orgelwereld, Berichten, Wegwijzers, CD-recensies, Vraag & Aanbod, Orgel op radio en internet.

© 2006 www.orgelnieuws.nl