De Orgelvriend 5-2005 [inhoud]

Text Example

advertentieOp vrijdag 29 april verschijnt het meinummer van maandblad ‘de Orgelvriend’. Een dikker nummer (48 pagina’s) dan anders, met veel kleur, ter gelegenheid van “Klaas Jan Mulder 75 jaar”.

‘Betrokkenheid bij iedere noot, daar gaat het om’

Op 21 mei hoopt Klaas Jan Mulder 75 jaar te worden. Gerco Schaap doet verslag van een dagje op pad met de Kamper musicus wanneer deze zich voorbereidt op een concert in de Dorpskerk van Strijen. Een concert dat overigens op een ongebruikelijke manier werd besloten …

Een reportage van 8 pagina’s, geïllustreerd met veel ‘werkfoto’s’ en uitspraken van Klaas Jan en zijn vaste registrante Ageeth.

[Foto: Gerco Schaap]

Goed geregistreerd! Orgelspelen in de Hofstad

Een inleiding van dr. Gert Oost, artistiek adviseur van het Haags Orgel Kontakt, op het programma van de Landelijke Orgeldag op zaterdag 28 mei a.s. in Den Haag, met een overzicht van de hierbij betrokken orgels.

Het Franssen-orgel in de Elandstraatkerk in Den Haag

Voor het eerst in de Haagse orgelgeschiedenis wordt het relatief onbekende Franssen-orgel in de R.-K. kerk van Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen bij een orgeldag betrokken. Ed van Aken schetst de geschiedenis van dit honderd jaar oude instrument.

Harrison & Harrison Organbuilders Ltd. (6)

In het slotartikel van deze reeks over de Engelse orgelbouwfirma uit Durham haalt Hendrik Jan de Bie “twee parels aan de kroon” voor het voetlicht: het Harrison-orgel uit 1911 in de kerk van St. Mary Redcliffe in Bristol en het Harrison-orgel uit 1934 in de kapel van King’s College in Cambridge.

De speelklok van Mulder

In dit artikel wordt een merkwaardig mechanisch orgeltje besproken. De Gereformeerde kerk van Uithuizen erfde van wijlen Aaltje Mulder-van der Weg een oude speelklok. Bouwe Luurtsema beschrijft de jongste geschiedenis en het herstel van deze speelklok.

En verder

Nieuws uit de orgelwereld (‘Restauratie orgel De Duif stilgelegd’, ‘Nederlandse organisten onderscheiden’, ‘Harmen Trimp wint orgelconcours Leeuwarden’, ‘Utrechtse orgelwandeling’ en meer), Berichten over concoursen en een compositiewedstrijd en cd-recensies (eindredacteurskeuze: Whitlock door John Scott; Franz Tunder door Bernard Foccroulle, ‘Magnificat’ van Jean-Piere Steijvers, Jolanda Zwoferink met o.a. werk van Arie Keijzer, en meer).

De muziekbijlage is ditmaal een bewerking over Lied 443 (LvdK) van de hand van Hildebrand G. Otto.