De Orgelvriend 5-2006

Text Example

advertentieOp vrijdag 28 april verschijnt het meinummer van maandblad ‘de Orgelvriend’. Op het omslag prijkt het nieuwe orgel dat de orgelmakers Kaat en Tijhuis bouwden voor de kerk ‘De Hofstad’ (PKN) in Apeldoorn. Een ‘vorstelijk instrument’ dat meteen de toon zet voor de nieuwe koers van de Kamper orgelfirma.

Voor de nieuwe protestantse kerk in Apeldoorn-Zuid werd een orgel gebouwd dat tevens als visitekaartje voor het 27 jaar bestaande bedrijf kan dienen. Een verslag door Gerco Schaap met foto’s van o.a. Gérard van Betlehem.

Verder in dit nummer een interview met de concertorganiste Iveta Apkalna uit Letland, die op 12 mei een avondvullend concert geeft in de Grote of Sint-Laurenskerk te Rotterdam. “Mijn beste uitvoering moet nog komen”, zegt de dertigjarige Apkalna. En, naar aanleiding van haar nieuwste cd Himmel und Hölle: “Mijn hele leven speelt zich af tussen hemel en hel. Maar mijn ‘hel’ is niet donker gekleurd”.

[FOTO: Gerco Schaap]

Legt de orgelbouw het loodje? Door een verbod op het gebruik van lood in elektrische apparaten dreigde de EU-wetgeving figuurlijk een bom te plaatsen onder de ambachtelijke orgelbouw. Wim Eradus brengt de nuance aan. Orgelbouwers en -liefhebbers kunnen opgelucht ademhalen.

Nóg een interview in dit extra dikke meinummer: Wim van der Ros sprak met de Brabantse organist en orgeldocent Ad van Sleuwen, die zich vorig jaar 35 jaar organist van het Van Hirtum-orgel in Hilvarenbeek mocht noemen. “Van alle musici is de organist het meest begaan met zijn cultuur” en: “Lesgeven is uitdragen waarin je gelooft”

In mei leggen alle vogels een ei… – Een verhaal van Dick Sanderman over spreeuw Piet, die in de Gereformeerde kerk van Kornhorn werd geboren, en zijn intrek nam in één van de bont beschilderde Engelse frontprestanten…

[FOTO: Dick Sanderman]

Dick Sanderman componeerde ook de muziekbijlage voor dit nummer: een bewerking over het opwekkinglied ‘Groot is Uw trouw, o Heer’.

Verder de gebruikelijke rubrieken: CD- en DVD-recensies, Orgelbouw in kort bestek, aandacht voor het jubileum van Folgert Zwaving, orgel op radio en internet, nieuws en berichten uit de orgelwereld en de alweer groeiende concertagenda Wegwijzers. [GERCO SCHAAP]

© 2006 www.orgelnieuws.nl