‘De Orgelvriend’ 50 jaar! 2008-01

Text Example

advertentieOp vrijdag 4 januari verschijnt het eerste nummer van de vijftigste jaargang van “de Orgelvriend”.

“Is koningin Beatrix een ‘orgelvriend’? Zijn de Oranjes orgelvrienden?” Op deze vragen geeft Gert Oost antwoord in zijn maandelijkse column.

In ‘Op de orgelbank’ interviewt Wim van der Ros de organist/componist Dick Troost (foto), die in december zijn veertigjarig jubileum als kerkmusicus vierde. Een gesprek met een musicus die vindt dat kerkmuziek wervend kan zijn en die zijn passie kan uitleven in het samen musiceren van cantorij en gemeente.

Het rugpositief van het orgel in de Antoniuskerk van Kantens spreekt weer voor zich. Sinds ongeveer 190 jaar was de kast van het rugwerk van het orgel leeg, op de frontpijpen na. Sinds oktober 2007 herbergt de kas weer een passend binnenwerk van vijf stemmen, gemaakt door Hendrik Ahrend uit Leer. Een verslag van Dirk Molenaar.

In de jubileumreeks “Oók vijftig jaar” schrijft Gerben Mourik over het Flentrop-orgel uit 1958 in de Hervormde kerk van Klundert.

De muziekbijlage is ditmaal een fugatisch voorspel en koraal over Psalm 136 van Henk Dubbink.

Direct achter de muziekbijlage zijn de gebruikelijke indexen opgenomen: die op de in jaargang 49 beschreven en afgebeelde orgels, en een index op geïnterviewde, beschreven en/of afgebeelde organisten en componisten. Nieuw is dat in die laatste index nu ook de muziekbijlagen, muziekbesprekingen en cd-recensies zijn verwerkt.

Het orgel in de Town Hall van Birmingham is een van de oudste en beroemdste concertorgels ter wereld. Nu de Town Hall na elf jaar van renovatie weer is heropend, beschrijven we in een tweetal artikelen de ontstaansgeschiedenis van het instrument waarop ook Felix Mendelssohn Bartholdy nog heeft geconcerteerd. In de eerste aflevering volgen we de wording van het instrument tot en met de herbouw van 1932/’33 door Henry Willis III.

En verder: Nieuws uit de orgelwereld • cd- en dvd-recensies (‘The Legacy of Karl Richter’ en ‘Feike Asma 50 jaar organist’) • Wegwijzers (met een lezersaanbieding voor een concert in het Amsterdamse Concertgebouw!).

© fotografie Mike Gutteridge (Birmingham Town Hall)

© tekst www.orgelvriend.nl

© www.orgelnieuws.nl