De Orgelvriend 50 jaar! 2008-11

Text Example

advertentieEind volgende week verschijnt het novembernummer van de 50-jarige ‘de Orgelvriend’.

• Op de orgelbank

Toon Hagen: “Eigenlijk wil ik een troubadour zijn, iemand die een verhaal vertelt”

Op 1 oktober was het tien jaar geleden dat Toon Hagen tot organist van de Grote Kerk in Zwolle werd benoemd. Onder zijn leiding kwamen Bach-cantatediensten tot stand en werd er een cantorij en een orkest opgericht. Een gesprek met Lex Gunnink over stofzuigen, het ronselen van zangers in cafés en scholing op kerkmuziekgebied.

• Een bijzondere orgelgeschiedenis

Sinds 1963 staat er een Flentrop-orgel in de Fortkerk in Willemstad (Curaçao). Pieter Jan Boodt zocht uit wat er bekend is over de voorgaande orgels in deze protestantse kerk, die in de loop der eeuwen ook voor andere doeleinden is gebruikt. Onder andere doemt de naam van Ehrenfried Leichel en zonen op.

• Muziekbijlage: Psalm 101

Deze maand een muziekbijlage van de op 16 augustus j.l. overleden Jaap Niewenhuijse, speciaal voor het vijftigjarig jubileum van de Orgelvriend ‘uit de oude en nieuwe doos’ gehaald.

• Jeanne Demessieux, een kort leven in dienst van de kunst (1)

In november wordt de veertigste sterfdag van de legendarische Franse organiste Jeanne Demessieux herdacht. In de Orgelvriend deze maand de eerste aflevering van een tweedelig portret, geschreven door Herman van Vliet. Dit eerste deel behandelt haar jeugd en opleiding, de band en de breuk met Marcel Dupré en haar benoeming aan de Madeleine in Parijs.

• En verder:

Nieuws en berichten uit de orgelwereld – Column ‘Het orgel van de toekomst’ (1) – Cd- en dvd-recensies – Wegwijzers – Lezersaanbieding.

© 2008 www.orgelnieuws.nl

© Foto Toon Hagen: Gerco Schaap

© Foto Jeanne Demessieux: Harcourt / Decca Disques