De Orgelvriend 50 jaar 2008-3

Text Example

advertentieEind volgende week verschijnt het maartnummer van de vijftigste jaargang van maandblad ‘de Orgelvriend’. Onder de titel ‘Ik mag spelen in de voortuin’ doet Dick Sanderman verslag van een studiedag rond het thema ‘Muziek in de kerk’, die op 26 januari werd belegd in Leerhotel ‘Het Klooster’ te Amersfoort. Sprekers en workshopleiders gaven aanzetten tot het maken van een helder plaatselijk kerkmuzikaal beleid. Ook werden diverse vormen van kerkmuziek in praktijk gebracht.

Na kennis te hebben genomen van de geslaagde klankrestauratie van het Van Hirtum-orgel in de St.-Petruskerk van Hilvarenbeek (de Orgelvriend nr. 2) worden in een vervolgartikel enkele andere bewaard gebleven orgels van Bernard van Hirtum kort besproken door Wim van der Ros.

Dit jaar is het 120 jaar geleden dat Gerard Bunk (foto) in Rotterdam werd geboren en 50 jaar geleden dat hij in Dortmund overleed. Op 4 maart vindt in het Orgelpark te Amsterdam een festival rond de Nederlands/Duitse orgelcomponist plaats. Een inleiding door Hans Fidom en een overzicht van het dagprogramma.

Ter ere van het vijftigjarig bestaan van de Orgelvriend schreef Jaap Niewenhuijse als muziekbijlage een bewerking van Psalm 38 voor de tijd vóór Pasen en een manualiter bewerking van het Paaskoraal ‘Heut triumphieret Gottes Sohn’.

Onder advies van Stef Tuinstra werden de afgelopen jaren drie orgels van Petrus van Oeckelen gerestaureerd: in Usquert, in Noorddijk (foto) en in Muntendam. Het orgel in de kerk van Usquert is er een van een ‘drieling’, te weten Saaxumhuizen (Hervormde kerk 1851), Usquert (Hervormde kerk 1852) en Veendam (R.-k. kerk).

En verder: Nieuws uit de orgelwereld • Column Gert Oost ‘Hoe maak je orgelvrienden?’ • Cd-recensies • Wegwijzers • Toegelicht. [Gerco Schaap, eindredacteur]

© foto Hirtum: Wim van der Ros

© foto Gerard Bunk: Gerard Bunk Gesellschaft

© foto Noorddijk: Dirk Molenaar

© 2008 www.orgelnieuws.nl