De Orgelvriend 6-2005 [inhoud]

Text Example

advertentieOp zaterdag 28 mei verschijnt er weer een nieuw nummer van maandblad ‘de Orgelvriend’. Met weer een aantal pagina’s in kleur.

Nieuw Pels & Van Leeuwen-orgel in Heiloo

In de Heiloër Ter Coulsterkerk, de vroegere Moeder Godskerk die na verkoop aan de Protestantse Kerk in Nederland een grondige facelift onderging, plaatste Pels & Van Leeuwen Orgelbouw vorig jaar een vorstelijk orgel. Voor het klankconcept werd aansluiting gezocht bij het Müller-orgel in de Jacobijnerkerk te Leeuwarden. In dit artikel van Wim van der Ros onder meer een beeldverhaal met foto’s die in de opbouwhal van de Bossche orgelbouwer werden genomen. [foto Gerco Schaap]

Uw vaardigheid uw valkuil?

Kees Bak is een hedendaags componist die regelmatig werken voor orgel schrijft. Zijn œuvre beslaat om en nabij de 45 opusnummers, waaronder drie grote orgelwerken. Orgelstudente Geraldine van Gelder speelt op haar examen orgel eerste fase (Oude Kerk Delft, 6 juni) Kees Baks Triptiek en heeft haar eindexamenscriptie aan zijn werk gewijd. Een nadere kennismaking met de orgelwerken, met enkele muziekvoorbeelden.

Bruno Christensen, orgelbouwer met een vooruitziende blik (1)

Interview door Willem van Twillert met de man die bekendstaat als het technisch brein achter de restauratie-1961 van het Müller-orgel in de Haarlemse Sint-Bavokerk. Daarnaast is Christensen de uitvinder van de zwevende mechaniek. In dit eerste deel gaat het over zijn loopbaan bij de firma Marcussen & Søn en zijn bemoeienis met de restauratie van het Bavo-orgel.

Een Bach-orgel voor de Sint-Pieterskerk in Leuven

Binnen zes jaar moet in de hoofdkerk van Leuven een orgel van wereldformaat staan, gebouwd in de traditie van de Duitse orgelmaker Heinrich Andreas Contius. Onder anderen J.S. Bach rekende diens orgels tot de allerbeste en kende hem persoonlijk. “Het aloude vraagstuk van het ideale Bach-orgel krijgt hiermee een nieuw en verfrissend antwoord”, aldus het persbericht over deze plannen.

Bach op het spoor

Van 17 tot 25 juni vindt in en rond de Sint-Laurenskerk te Alkmaar weer het tweejaarlijkse Orgelfestival Holland plaats. Er worden meestercursussen gegeven, er is een interpretatiewedstrijd, een orgelwandeltocht, er hangen premières in de lucht, kortom Alkmaar bruist die week van orgelactiviteiten.

Muziekbijlage

Jan Slagt (* 1941) is een amateur-organist die zich toelegt op het componeren van korte psalmvoorspelen. Theo van Dijk (Almelo) bracht hem de beginselen van harmonie en de kerktoonsoorten bij, en vanaf de jaren negentig wordt hij onderwezen door Gerrit ’t Hart (Ermelo). Op zijn website http://users.raketnet.nl/j.slagt kunnen psalmvoorspelen worden gedownload. Speciaal voor de Orgelvriend schreef hij een bewerking over Psalm 90, tevens ‘Hommage aan Mendelssohn’.

Verder: Nieuws uit de orgelwereld, Eerherstel voor harmonium, een lezersreactie naar aanleiding van een artikel in het aprilnummer over de orgelmaker Will Boegem, CD-recensies, concertberichten, Radio-orgelbespelingen en de rubriek Vraag en aanbod.

www.orgelvriend.nl