De Orgelvriend 7/8-2005

Text Example

advertentieOp zaterdag 2 juli verschijnt het dikke zomernummer van ‘de Orgelvriend’.

Een greep uit de inhoud:

Bruno Christensen orgelbouwer met een vooruitziende blik (2)

De Deense orgelmaker Bruno Christensen werkte tot 1964 bij de firma Marcussen. In 1966 stichtte hij zijn eigen bedrijf. In deel 2 van het interview dat Willem van Twillert met hem had, komen enkele door Christensen gebouwde kerk- en huisorgels voor het voetlicht. Tevens een gesprek met Flentrop-directeur Cees van Oostenbrugge over de Marcussen-restauratie (1959-1961) van het Müller-orgel in de Grote of Sint-Bavokerk te Haarlem, waarvoor Christensen mede verantwoordelijk was.

Terugblik op de Landelijke Orgeldag

Korte impressie van de op 28 mei gehouden Landelijke Orgeldag in Den Haag, met kleurenfoto’s van Gerco Schaap en Wim van der Ros.

Orgelmakers B & M in Groningerland

Dirk Molenaar stelt de heren Piet Baar en Lammert Medendorp uit Spijk aan u voor. Sinds tien jaar zijn deze amateur-orgelmakers dagelijks intensief met orgel(tjes) bezig. Van oude meubelstukken, harmoniumonderdelen, overtollig pijpwerk en zelfgemaakte houten pijpen maken ze fraai klinkende instrumenten

Nieuw historisch orgel te Kedichem

Sinds november 2003 beschikt de Hervormde kerk van Kedichem over een orgel. Het werd aangekocht van de Vereniging voor Evangelisatie in Sleen en gerestaureerd door Orgelmakerij Gebr. Reil, onder advies van Aart Bergwerff. Bart van Buitenen heeft de herkomst van het instrument onderzocht en brengt enige nuancering aan in de typering “Gerstenhauer-orgel”. Aansluitend een reactie van de adviseur en een naschrift van Bart van Buitenen.

Muziekbijlage

De bewerking over Psalm 150 (3 pagina’s) is van de hand van Dick Sanderman en werd met vriendelijke toestemming van auteur en uitgever overgenomen uit een van Sandermans nieuwe koraalbundels, Musica donum Dei, uitgegeven door Den Hertog in Houten.

De emancipatie van het orgelconcert

Hoe komt het dat bepaalde orgelconcertseries in ons land floreren, en dat andere series niet ‘lopen’? En welke maatregelen kun je nemen om een orgelconcert enigszins gelijkwaardig te laten zijn aan een ‘Concertgebouwconcert’? Een opiniërend artikel van Gerco Schaap waarin op deze vragen een antwoord wordt gezocht.

Verder in dit nummer enkele nieuwe muziekuitgaven, waaronder een bundel met twee versies van Jan Zwarts Fantasie over Psalm 72 : 11, Nieuws uit de orgelwereld, Berichten, CD-recensies (o.m. ‘Een reis door tijden en landen’ van Kees van Eersel, Jan Jongepier op het Flentrop-orgel in Groenlo en de jubileum-cd van Evert van de Veen.

Naast de concertrubriek Wegwijzers heeft de redactie ook een Orgelevenementenkalender samengesteld, waarin onder meer een aantal orgelfietstochten in Noord-Holland is verwerkt.

Op het omslag onder meer het door Flentrop gerestaureerde Müller-orgel in de Alkmaarse Kapelkerk.

Foto: Een lange rij wachtenden voor een orgelconcert in de Oude Kerk te Amsterdam, begin jaren ’60.

Foto uit collectie Cor Stier en gebruikt in de column van de Orgelvriend van juli/augustus.