De Orgelvriend 7/8 2006

Text Example

advertentieOp zaterdag 1 juli verschijnt het extra dikke juli/augustusnummer van ‘de Orgelvriend’. Behalve een up-to-date concertagenda van 11 pagina’s bevat dit nummer een artikel waarin een overzicht wordt gegeven van de orgelbouw in Antwerpen na 1815.

Het nieuwe nummer opent met een interview met Bert Wisgerhof. De Veenendaler organist vierde in mei zijn veertigjarig organistenjubileum met een concert op het Flentrop-orgel in de Pauluskerk in Baarn. Een gesprek over zijn loopbaan als schoolmusicus en docent, zijn binding met Duitsland (“Mijn hart klopt tamelijk Duits) en over zijn recente bezoek aan Moskou. “Ik heb iets met orgels van Flentrop.”

FOTO: Gerco Schaap

Het tweede en laatste deel van René Verwers artikel over het door Flentrop gerestaureerde Cavaillé-Coll-orgel in de Philharmonie in Haarlem bevat een klankimpressie, een rondgang door het instrument aan de hand van foto’s en de dispositie.

Ter inleiding op de 12e Antwerpse Orgelwandeling geeft organisator Jan Van Mol een overzicht van de orgelbouw in Antwerpen na 1815, het jaar waarin Noord en Zuid werden verenigd. In de toekomst zal Van Mol vaker in de Orgelvriend over Belgische orgelaangelegenheden schrijven.

Hendrik Jan de Bie beschrijft de historie van het Robustelly-orgel in de St.-Bartholomeuskerk in het Limburgse Eckelrade en doet verslag van de restauratie. Na een doornroosjeslaap van ca. dertig jaar werd het instrument in april 2005 na een ingrijpende restauratie door Verschueren Orgelbouw weer in gebruik genomen.

FOTO: Ton Reijnaerdts

Wim Eradus schrijft over een gotisch orgel in de St.-Andreaskirche in Soest-Ostönnen (D). Het algemeen als “oudst bespeelbare” bestempelde orgel ter wereld in de Notre-Dame-de-Valère in Sion (Zwitserland) heeft er een geduchte concurrent bij gekregen. Onderzoek tijdens de restauratie van het orgel in Ostönnen wijst uit dat dit orgel net iets eerder werd gebouwd.

Verder aandacht voor het Limburgs Orgelfestival, de manifestatie “Raamsdonk Orgeldorp” en de gebruikelijke rubrieken Nieuws uit de orgelwereld, CD-recensies, Berichten en orgel op internet.

De muziekbijlage is ditmaal een bewerking van vier pagina’s over het lied ‘Blijf mij nabij’ van Gerrit Kommers. De klavarversie is ditmaal op verzoek verkrijgbaar bij de eindredactie.

Op de omslag een foto van Gérard van Betlehem van het door Verschueren opgeleverde orgel in de Caroluskapel in Roermond.

© 2006 www.orgelnieuws.nl