De Orgelvriend 9-2006

Text Example

advertentie



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op zaterdag 26 augustus verschijnt het septembernummer van ‘de Orgelvriend’. Daarin onder meer een interview met Wim van Beek, die dit jaar zijn vijftigjarig organistenjubileum viert.

Het gesprek, opgetekend door Roelof Kuik, gaat onder meer over Van Beeks studietijd, het in zijn ogen perfecte Bach-orgel en over jezelf ontwikkelen. “Je moet je opstellen als een verlengstuk van het orgel”. [FOTO: Jan W. van Willigen]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verder in dit nummer

Behoudend idioom op Haarlems improvisatieconcours
Gecombineerd verslag door Aart de Kort en Gerco Schaap van het op 4, 5 en 6 juli gehouden Internationaal Improvisatieconcours, dat dit jaar voor het eerst in zijn bestaan een gedeelde eerste prijs opleverde.

‘Onverwacht’ fraaie geluiden uit Schagen
Een kleine maar geïnteresseerde groep organisten en liefhebbers bezocht op 13 mei het symposium dat de Stichting ‘Onverwacht geluid’ in de Sint-Christophoruskerk in Schagen organiseerde ter gelegenheid van ‘25 jaar Nicholson-orgel in Schagen’.

Parochiekerk van Handel heeft herboren instrument
Wim van der Ros gaat in op een stukje geschiedenis van de Brabantse bedevaartsplaats Handel en op de historie van het bijzondere orgel, waarvan vorig jaar juni de restauratie door de orgelmakers Pels & Van Leeuwen gereedkwam.

Slechts twee prijzen op 14e Govert van Wijn orgelconcours
Verslag van Jan W. van Spronsen van het op 17 juni in de Groote of Nieuwe Kerk in Maassluis gehouden interpretatieconcours. Op de foto de prijswinnaars Hugo Bakker (rechts, 1e prijs) en Dirk-Jan Wolthuis (2e prijs). [FOTO: Stichting Govert van Wijn].

Stichting Cathedral Organ Leiden van start
Op 19 mei jl. presenteerde de nieuwe Leidse stichting haar plannen om een Engels kathedraalorgel te plaatsen in de kooromgang van de Hooglandse kerk. Gerco Schaap had een gesprek met enkele initiatiefnemers over hun motieven en verwachtingen.

Het omslag vertoont het Marcussen-orgel (1965) in de Sint-Stephanuskerk in Moerdijk, een van de minder bekende orgels die de Deense bouwers in de periode 1953-1973 in ons land plaatste. Onder meer dit orgel staat centraal op de landelijke Marcussen-orgeldag op 30 september ter gelegenheid van ‘200 jaar Marcussen orgelbouw’.

Als muziekbijlage ditmaal een bewerking over Psalm 10 van Wim van der Steen uit zijn Contrapuntische Psalmkoralen in gevarieerde stijl, gepubliceerd met vriendelijke toestemming van de auteur en de uitgever, Cantique in Rijssen.

Daarnaast de gebruikelijke rubrieken: Nieuws en berichten uit de orgelwereld, Nieuwe muziekuitgaven, een cd-recensie, de Wegwijzers, Vraag & Aanbod en orgel op radio en internet.

© 2006 www.orgelnieuws.nl