De Orgelvriend 9-2010

Text Example

advertentieOp vrijdag 27 augustus verschijnt het septembernummer van ‘de Orgelvriend’ met daarin onder meer het tweede deel van het jubileuminterview met Ben van Oosten.

Orgelconcoursen in Maassluis en Haarlem

Lex Gunnink doet verslag van het Govert van Wijn Orgelconcours dat op 26 juni in de Groote Kerk van Maassluis werd gehouden en dat werd gewonnen door Jochem Schuurman (1e prijs), Matthijs Visscher (2e prijs) en Arjan van Hees (3e prijs), afgebeeld op de foto hieronder.

Kees Weggelaar geeft zijn indrukken van het Internationaal Orgelfestival Haarlem, in het bijzonder het Orgelimprovisatieconcours, dat dit jaar door de Fransman Samuel Liégeon werd gewonnen.

Najaarsexcursie in Noordoost Brabant

Op zaterdag 9 oktober a.s. organiseert de Brabantse Orgelfederatie in samenwerking met de Orgelvriend een excursie in de regio ’s-Hertogenbosch. Bezocht worden het Vollebregt-orgel in de Sint-Cathrienkerk in ’s-Hertogenbosch, het Smits-orgel in de Sint-Lambertuskerk in Rosmalen (foto) en het Van Dinter-orgel in de gelijknamige kerk in Nistelrode. Natuurlijk wordt er vooraf weer een cd van de orgels opgenomen. Aanmelding met naam, adres, telefoonnummer en aantal deelnemers via excursie@brabantorgel.nl.

Ben van Oosten legde een heel leven vast (2)

Ben van Oosten vierde op 21 augustus j.l. zijn veertigjarig jubileum als concertorganist en werd na afloop van zijn concert benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In het tweede deel van interview dat Gerco Schaap met hem had, gaat het over musiceren, luisteren naar jezelf, altijd weer opnieuw geraakt worden door muziek, studeren en de belangrijke rol van Bens echtgenote Margaret.

Opstandingskerk Leiden neemt gerenoveerd Fleiter-orgel weer in gebruik

In 1922 kreeg de Christelijke Gereformeerde Kerk in Leiden de beschikking over een orgel van Friedrich Fleiter uit 1897, die het bouwde voor een kerk in Bocholt. De orgelmakers Kaat en Tijhuis uit Kampen restaureerden het instrument en plaatsten het in de nieuwe Opstandingskerk in Leiden. Het wordt op 11 september a.s. om 19.30 uur in gebruik genomen.

De muziekbijlage is van de hand van Willem van Twillert: een bewerking en zetting over Psalm 6.

In de cd-recensies wordt Volume 5 van Margaret Phillips’ Bach-integrale op orgels in Noordbroek en Kampen besproken, een cd met werken van Antonio de Cabezón, de nieuwste dubbel-cd met archiefopnamen van Feike Asma uit de Grote of Sint-Bavokerk in Haarlem, de dubbel-cd van Piet van der Steen met het complete orgelwerk van Straesser en Ligeti, en het laatste deel (Volume 12) van de complete orgelwerken van Marcel Dupré door Ben van Oosten.

De Wegwijzers beslaan in dit nummer toch nog ruim zeven pagina’s, met bijzonderheden over o.m. 40 jaar orgel De Open Hof in Hendrik-Ido-Ambacht, het Orgelfestival Hoorn op 10 en 11 september, “Aart de Kort in Parijs” en een cd-presentatie in Sluipwijk. [GERCO SCHAAP]

© 2010 www.orgelnieuws.nl

© 2010 fotografie Marianne van Dijk (Govert van Wijn Orgelconcours); Margaret Roest (Ben van Oosten).