De Orgelvriend april 2014

Op vrijdag 28 maart verschijnt het extra dikke aprilnummer van ‘De Orgelvriend’. Op het omslag prijken de kleurige orgelkassen van het orgel in de Sint-Margarethakerk in Boksum, een van de orgels die centraal staan bij de Voorjaarsexcursie van ‘Organum Frisicum’. Binnenin een korte historische schets van het door Pels & Van Leeuwen vorig jaar gerestaureerde orgel.

Text Example

advertentie 

Verder een interview met Wout van Andel, de ‘nieuwe’ organist van de Grote Kerk in Apeldoorn, door Lex Gunnink. “Ik zocht een nieuwe uitdaging en een instrument dat me zou inspireren. Maar ook een kerkelijke signatuur waarin ik me thuis zou voelen. Hier in Apeldoorn was alles ‘raak’.” En: “Mijn creativiteit wordt door dit orgel aangejaagd”.

 

Wout van Andel ON

 

De R.-k. Sint-Jeroenskerk in Noordwijk beschikt sinds kort over twee Maarschalkerweerd-orgels: het ‘Martinusorgel’, afkomstig uit de Sankt Martinskirche in Beckum (D), en het ‘Michaël-orgel’, dat in 1891 werd gebouwd voor de Sint-Mchaëlskerk in Hazerswoude-Rijndijk. Beide instrumenten werden gerestaureerd door Adema’s Kerkorgelbouw.

 

Een Van Dam-orgel uit het Friese Irnsum begon vorig jaar een nieuw leven in de Dorpskerk van Zoeterwoude. In dit artikel ligt de nadruk wat meer op de organisatie en het verloop van het overplaatsings- en restauratieproces dan op de restauratie zelf.

 

Zijn er nog orgelliefhebbers die de naam Cris Boss (1912-1968) iets zegt? Deze organist van de Haagse Geref. Laakkerk, die ook regelmatig concerten gaf, vertrok eind 1951 met zijn gezin naar Californië om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Uitgeverij Cantique heeft zijn eerder én niet eerder gepubliceerde koraalbewerkingen uitgegeven, en als muziekbijlage vindt u in het aprilnummer twee voorspelen: bij Psalm 68 vers 2 en Psalm 72 vers 2.

 

De Stichting Utrecht Orgelland organiseerde op 22 februari jl. de bijeenkomst ‘Als archieven spreken’ rond het Utrechts Orgelarchief Maarten Albert Vente in de Universiteitsbibliotheek te Utrecht. Gerco Schaap geeft inzicht in de collecties en gaat aan de hand van de gehouden lezingen in op de rol die orgelarchieven in de toekomst kunnen spelen.

 

Orgelarchief ON

 

Lex Gunnink bespreekt het boek Quirinus en de andere Van Blankenburgs van Rein Verhagen; aansluitend bespreekt Dick Sanderman het Clavicimbal en Orgelboek Der Gereformeerde Psalmen en Kerkzangen. Beide boeken verschenen onlangs bij Erve Muziek in Gorssel.

 

En verder: Nieuws en berichten uit de orgelwereld • Column ‘Trouwens …’ • Cd-en dvd-recensies (o.m. de dvd The Organs of the Laurenskerk) • Wegwijzers en ‘Toegelicht’ • Orgelmuziek op Radio 5.

 

De Orgelvriend is ook los te bestellen à € 6,25 (exclusief € 1,99 verzendkosten in Nederland).

Bestellen onder vermelding van jaargang en nummer.

 

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

 

© 2014 fotografie Lex Gunnink (Wout van Andel) & Gerco Schaap (Utrechts Orgelarchief)