De Orgelvriend – april 2018

Op vrijdag 30 maart verschijnt het aprilnummer van ‘De Orgelvriend’. Een blik op de inhoud:

Text Example

advertentieGonny van der Maten: ‘door te zingen ga je anders orgelspelen’
Ruim drieënhalf jaar is Gonny van der Maten nu werkzaam als cantor-organist van de Oude Kerk in Soest. In dit interview blikt zij met Gerco Schaap terug op het Andriessen/De Klerk Festival en op haar oud-leraar Albert de Klerk, geeft ze haar indrukken van het Van Gruisen-/Van Oeckelen-orgel dat in januari jl. in gebruik werd genomen en gaat ze in op ‘muziek en religie’.

275 jaar Amoor-orgel in Berghuizen
Op 25 februari jl. werd de 275e verjaardag van het orgel in de Gereformeerde Kerk van Berghuizen (Ruinerwold) gevierd met een feestelijk concert door de organisten Sybolt en Euwe de Jong. Ook werd het orgelschild dat ooit de balustrade van het orgel sierde gerestaureerd en in de kerkzaal teruggeplaatst.

Groot onderhoud Marcussen-orgel Grote of Maria Magdalenakerk Goes
Het Marcussen-/B.A.G.-orgel in de Grote Kerk van Goes werd op 13 mei 2016 weer in gebruik genomen na groot onderhoud door Verschueren Orgelbouw. De een jaar eerder gerestaureerde orgelluiken werden tijdens de eerste orgelklanken geopend. Een korte geschiedenis en een blik op het resultaat van de restauratie door Wim van der Ros, met fraai fotowerk van Henk Verheuvel en Verschueren Orgelbouw.

De orgelwerken van Johannes Brahms
Een bespreking van de Urtext-uitgave van de orgelwerken van Brahms door Lourens Stuifbergen. Tevens wijdt hij een ‘Werkbespreking’ aan de Elf Choralvorspiele van Brahms.

Muziekbijlage
Deze maand een bewerking van de Zeeuwse organist Kees van Eersel over Lied 834 (Liedboek 2013): ‘Vernieuw Gij mij, o eeuwig Licht’. De klavarnotatie van deze bewerking is als ‘Download van de maand’ beschikbaar op onze website .

Het orgel van de King’s College Chapel, Cambridge (1)
De recente restauratie van het orgel in de kapel van King’s College, Cambridge door de firma Harrison & Harrison vormt voor Hendrik Jan de Bie aanleiding om de boeiende en bewogen geschiedenis van het beroemde instrument in kaart te brengen.

Cd-recensies
• Johann Sebastian Bach door Vincent van Laar, Vater-orgel St Petri Melle
• Jan Welmers Organ Works door Jan Hage
• Gold und Silber – transcripties door Piet van Egmond
• Midnight at St.-Etienne-du-Mont met Joseph Nolan
• Schiedam Orgelstad met Arjen Leistra
• De goddelijke routine door Gonny van der Maten

En verder …
Uit de orgelwereld • Wim van der Ros 50 jaar actief voor De Orgelvriend • Het complete orgelœuvre van Guy Weitz op cd • Wegwijzers en ‘Toegelicht’

 

© 2018 beeld: Gerco Schaap (Gonny van der Maten), Henk Verheuvel (Goes), Wikimedia (Cambridge)