De Orgelvriend – april 2019

Op vrijdag 29 maart verscheen het aprilnummer van ‘De Orgelvriend’ met daarin onder meer:

Text Example

advertentieInterview met Euwe en Sybolt de Jong
De broers Euwe en Sybolt de Jong vormen een onafscheidelijk organistenduo maar dat is niet altijd zo geweest. In 2005 begon Sybolt met het arrangeren van delen uit Bach-cantates en sindsdien verscheen de ene na de andere cd van het duo. Lex Gunnink interviewde hen in de Groninger Martinikerk. ‘Onze muzikale samenwerking is eigenlijk een soort hobby’.

Onderzoekend leren met het Doe-orgel
In dit jubileumjaar (10 jaar Orgelkids) geeft initiatiefneemster Lydia Vroegindeweij didactische tips voor wie een educatief orgelproject wil gaan leiden. In dit artikel gaat zij in op de methodiek van ontwerpend en onderzoekend leren. Een werkwijze waarmee je rond het Doe-orgel, maar ook tijdens een bezoek aan het orgel in de kerk kinderen kunt stimuleren om te leren.

Voorjaarsexcursie naar Willemstad/Klundert
Op zaterdag 6 april vindt de traditionele voorjaarsexcursie plaats van de Brabantse Orgelfederatie, in samenwerking met de KVOK Afd. Zuid-Holland en De Orgelvriend. Henk Kooiker en Gerben Mourik presenteren en bespelen de orgels in de Koepelkerk in Willemstad en drie orgels in Klundert. Wim van der Ros beschrijft in dit nummer de te bezoeken orgels.

Twee nieuwe Nederlandse orgels in Oostenrijk (1)
Tijdens zijn ‘reis door ’t land van Bruckner’ bezocht Gerco Schaap twee door Nederlandse orgelmakers gebouwde orgels. Flentrop Orgelbouw plaatste in 2017 een tweemanuaals orgel in de Pfarrkirche van Sankt Florian am Inn. Het is te beluisteren op een door Dick Koomans opgenomen cd. Het Flentrop-concertorgel dat in 1974 in het Brucknerhaus te Linz in gebruik werd genomen, is daarentegen vervangen door een nieuw orgel van Rieger, weliswaar achter het bestaande front.

Een Proper-Boogaard-orgel in Meerkerk
Op 27 oktober 2018 nam de Christelijke Gereformeerde Kerk in Meerkerk een nieuw orgel in gebruik, gebouwd door Orgelmakerij Boogaard uit Rijssen. Hierin verwerkte hij kas en pijpwerk van het orgel uit de v.m. Hervormde Kerk van Purmerland, dat door Jan Proper was gebouwd voor het gebouw van de Hervormde Evangelisatie in Enschede. Met een apart kader over orgelmaker Jan Proper (1853-1922).

In memoriam Jean Guillou (1930-2019)
Op 26 januari jl. overleed de Franse organist, pianist, componist en pedagoog Jean Guillou op 88-jarige leeftijd. Met zijn vertolkingen, ideeën en composities gaf hij kleur aan de orgelwereld, ook in Nederland. Gerco Schaap schreef een ‘In memoriam’ en Bert den Hertog haalt herinneringen op aan de door hem bewonderde Parijse orgelmeester.

En verder
• Uit de orgelwereld
• Column ‘Trouwens’
• Nieuwe muziekuitgaven
• Muziekbijlage van Kees van Eersel over ‘Leer mij, o Heer, uw lijden recht betrachten’
• Cd-recensies
• Wegwijzers en ‘Toegelicht’

 

© 2019 beeld Lex Gunnink (gebr. De Jong), Orgelkids.nl (10 jaar Orgelkids), Wim van der Ros (excursie), Flentrop Orgelbouw (St. Florian am Inn), Marco Tanis (CGK Meerkerk).