De Orgelvriend – april 2020

Rond 27 maart verschijnt het aprilnummer van ‘De Orgelvriend’. Veel van de daarin nog genoemde activiteiten zijn afgelast vanwege ‘Corona’ maar er blijft genoeg te lezen en te kijken over.

Text Example

advertentieInterview met Jan Koelewijn

Gerco Schaap interviewt Jan Koelewijn, die in oktober 2019 zijn veertigjarig jubileum als orgelmaker vierde en nu alweer ruim vijfentwintig bij Orgelmakerij Reil werkt. Hij geeft leiding aan de intonatieafdeling. ‘Je moet kunnen dromen over klank.’ En: ‘Een goede klank moet je helemaal omhelzen.’ In het interview zit een fotospread waarop Koelewijn demonstreert hoe een orgelpijp wordt voor-geïntoneerd voordat hij in een orgel terechtkomt.

Op de orgelbank met Jean-Pierre Steijvers

Wim van der Ros spreekt met Jean-Pierre Steijvers; hij is al vijftien jaar organist van de Sint-Christoffelkathedraal en de Caroluskapel in Roermond. De voor 25 april geplande orgelwandeling in Roermond en de presentatie van het magazine Brabants Orgelrijkdom zal echter op een later tijdstip plaatsvinden.

Van Oeckelen-orgel van Garsthuizen naar Oldenzijl

Op 29 november 2019 werd in het Groninger Oldenzijl het eenklaviers Van Oeckelen-orgel (1900) in gebruik genomen dat vanaf de bouw tot 2015 in de kerk van Garsthuizen heeft gestaan. Binnen afzienbare tijd zal het langverwachte boek over de orgelmakers Van Oeckelen van Peter van Dijk verschijnen.

Een technisch hoogstandje in Gouda

Dankzij 3D-printtechniek is de bediening van de manuaalkoppels van het hoofdorgel in de Sint Jan te Gouda weer hersteld. Daarmee is de fraaie klaviatuur van Lohman weer helemaal up-to-date. Dick den Hertog, voorzitter van de Commissie Orgel- en Pianozaken van de PKN Gouda beschrijft hoe het proces in zijn werk ging.

In memoriam Jan J. van den Berg

Op 21 februari jl. is de Delftse organist en componist Jan J. van den Berg overleden. Gerco Schaap beschrijft de facetten van zijn kunstenaarschap en haalt persoonlijke herinneringen aan hem op. Ook Arjen Leistra, die vaak bij hem registreerde en hem regelmatig bezocht, deelt zijn herinneringen in dit nummer.

En verder
  • Uit de orgelwereld
  • Column ‘Trouwens’
  • Muziekbijlage ‘Lof zij God in de hoogste troon’ (Jeroen de Haan)
  • Nieuwe muziekuitgaven
  • Harmonium Atlas Dirk Luijmes
  • Cd-recensies

© fotografie: Wim van der Ros (Jean-Pierre Steijvers), Gerco Schaap (Jan Koelewijn, klaviatuur Gouda), archief De Orgelvriend (Jan J. van den Berg)