De Orgelvriend december 2014

Op vrijdag 28 november verschijnt het decembernummer van ‘De Orgelvriend’. Ook ditmaal een extra dik nummer met onder meer de volgende inhoud:

Text Example

advertentie 

In memoriam Bernard Bartelink

Na een kort ziekbed overleed op zondag 19 oktober in Haarlem de organist/componist Bernard Bartelink. Hij heeft veel betekend voor de Nederlandse orgelwereld en voor het muziekleven in de Kathedrale Basiliek van Sint Bavo. Een ‘In memoriam’ door Gerco Schaap en aansluitend herinneringen van Lourens Stuifbergen aan Bernard Bartelink in zijn maandelijkse column ‘Trouwens’.

 

Bartelink Orgelnieuws

 

Orgel Waalse Kerk Leiden gerestaureerd

Het Steevens-orgel in de Waalse Kerk in Leiden, één van de slechts drie orgels die van deze orgelmaker bewaard zijn gebleven, werd eerder dit jaar gerestaureerd door Flentrop Orgelbouw. Het instrument heeft nu weer de middentoonstemming. Een artikel van Lex Gunnink, die aansluitend het boek Een hemels cieraad van harmonie bespreekt.

 

Leiden Waalse Gunnink

 

Orgelbouw in kort bestek

In maart jl. werd het historische orgel uit de stadhuishal van Maastricht door Verschueren Orgelbouw overgeplaatst naar de Basiliek van Onze Lieve Vrouw in de Maasstad. Het van oorsprong kloosterorgel bevat pijpwerk uit ca. 1720 en dient nu als koororgel in de Maastrichtse basiliek.

 

Muziekbijlage

Speciaal voor dit decembernummer schreef Dick Sanderman een bewerking over het kerstkoraal In the Bleak Midwinter (‘In de nacht gekomen’, Liedboek lied 505) van Gustav Holst. De bewerking is vanaf zaterdag te beluisteren via onze website (Geluidsfragment van de maand).

 

De orgelbouwfirma G.F. Steinmeyer & Co. (4)

In de vierde aflevering van onze serie over de Beierse orgelbouwfirma wordt de reconstructie van het Steinmeyer-orgel in de Pfarrkirche St. Maria in Landau i.d. Pfalz besproken door Dave Lazoe. Over dit orgel is een boek verschenen met daarin twee cd’s.

 

Orgelnieuws Landau

 

En verder:

Uit de orgelwereld • Restauratie Schyven-orgel Antwerpen • Verslag orgelconcours Stichting Groningen Orgelland • Nieuwe muziekuitgaven van Margreeth de Jong en Ad Wammes • Dvd- en cd-recensies • Wegwijzers en ‘Toegelicht’.

 

© fotografie 2014 R.-k. Bavo (Bernard Bartelink), Lex Gunnink (Leiden), Norbert Latocha (Landau)