De Orgelvriend – december 2018

Op vrijdag 30 november verschijnt het decembernummer van ‘De Orgelvriend’.

Text Example

advertentieInterview met Geerten van de Wetering
Joost van Beek heeft een vraaggesprek met de titularis van de Kloosterkerk in Den Haag. Afgelopen zomer won Geerten het Haarlemse improvisatieconcours en inmiddels heeft hij zijn eerste solo-cd gepresenteerd met Organ music from a new era. ‘Iedere organist zou met eigentijdse muziek bezig moeten zijn’.

Deventer Holtgräve-orgel weer vol in de wind
Op vrijdag 14 september jongstleden werd het Holtgräve-orgel in de Grote of Lebuïnuskerk in Deventer weer in gebruik genomen na een restauratie door Orgelmakerij Reil. Met name door het herstel van het gehele traject van de windvoorziening klinkt het orgel nu veel beter, constateert Lex Gunnink. Hij bespreekt ook de dvd die van het orgel werd gemaakt.

Orgel Nieuwe Kerk Groningen toont weer ‘Timperament’
Het door Johan Wilhelm Timpe gebouwde orgel in de Nieuwe Kerk in Groningen werd in twee fasen gerestaureerd door Mense Ruiter Orgelmakers bv. Over de eerste fase schreef Dirk Molenaar in De Orgelvriend van maart 2010. De tweede fase omvatte voornamelijk een herintonatie van het pijpwerk naar de situatie-1831.

Orgelwerken van Jan Zwart (3)
In deze artikelenserie onderzoekt Lourens Stuifbergen de opbouw van een aantal van Jan Zwarts belangrijkste composities en probeert hij na te gaan waarom deze werken velen blijven boeien. In deze aflevering bespreekt hij de Furiante, een onvoltooid, niet-koraalgebonden werk dat door zijn zoon Dirk Jansz. Zwart werd voltooid en uitgegeven.

Als muziekbijlage deze maand een Noël van Isaac François Lefébure-Wely (1756-1831), de vader van de bekende Louis James Alfred Lefébure-Wely. Hij was organist van het Clicquot-orgel in de Eglise Saint-Roch te Parijs en daarnaast een bekend klavecinist. In 1828 raakte hij gedeeltelijk verlamd door een beroerte en nam zijn getalenteerde zoon zijn taken over. De klavarnotatie is te downloaden via onze website.

En verder
• Uit de orgelwereld
• Column ‘Trouwens’
• Cd-recensies
• Wegwijzers en ‘Toegelicht’

 

© beeld 2018 Lex Gunnink (Lebuïnuskerk Deventer), Joost van Beek (Geerten van de Wetering), Stef Tuinstra (Nieuwe Kerk Groningen)