De Orgelvriend | jaargang 54 | nummer 12

Text Example

advertentieZaterdag 1 december verschijnt het (alweer) extra dikke decembernummer van ‘De Orgelvriend’. Wat kunt u zoal verwachten?

• Interview met Jan van Gijn

Op 2 december neemt Jan van Gijn afscheid als organist van de Grote Kerk in Apeldoorn. Hij volgde in 1980 Piet van Egmond op, die een jaar eerder vanwege ziekte zijn organistschap moest neerleggen. Hoe was het om iemand als Van Egmond op te volgen? Hoe ging Van Gijn te werk bij het componeren van zijn Orgelpsalter? En wie wil hij met zijn boek Orgel studeren … Hoe moet dat? bereiken? Op al deze vragen geeft Jan van Gijn antwoord in het interview met Gerco Schaap.

• Het Internationaal Orgelconcours Breda

Lourens Stuifbergen verslaat het eerste Internationaal Orgelconcours Breda, dat van 27 september t/m 6 oktober jl. plaatsvond in de Grote Kerk van Breda.

• De reisverslagen van Charles Burney

De Engelse organist, componist en musicoloog Charles Burney vatte in 1769 het plan op een General History of Music te schrijven. Ter voorbereiding maakte hij onder meer twee reizen door Europa en publiceerde zijn verslagen in boekvorm. Lourens Stuifbergen geeft een bloemlezing uit de vertaling van J.W. Lustig.

• 25 jaar Orgelconcours SGO

Verslag van het 25e orgelconcours voor amateurs van de Stichting Groningen Orgelland dat op 27 oktober plaatsvond in de Martinikerk van Groningen.

• Boekbesprekingen

In dit nummer boekbesprekingen van De legendarische organist Feike Asma (Lex Gunnink), de biografie van Anton Bruckner door Cornelis van Zwol (Gerco Schaap) en Orgel studeren … Hoe moet dat? van Jan van Gijn (Dick Sanderman).

• En verder: Nieuws en berichten uit de orgelwereld – Column ‘Trouwens’ – Orgelbouw in kort bestek – Muziekbijlage ‘Ik kniel aan uwe kribbe neer’ van Peter van der Woude – Nieuwe muziekuitgaven – Cd-recensies – Wegwijzers en Toegelicht – Orgel- en kerkmuziek op Radio 5.

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 fotografie Gerco Schaap (Jan van Gijn)