De Orgelvriend | jaargang 54 | nummer 7|8

Text Example

advertentieOp vrijdag 29 juni verschijnt het extra dikke juli/augustusnummer van ‘De Orgelvriend’.

Interview: ‘Van een uit-ontwikkeld orgel moet je afblijven’

In onze serie ‘Aspecten bij orgelrestauraties’ ditmaal een gesprek met Hans Reil en Jan Koelewijn, respectievelijk directeur en hoofd intonatie van Orgelmakerij Reil in Heerde, door Gerco Schaap. Zij spreken met hartstocht over hun vak. “Een orgelpijp vertelt zijn eigen verhaal, inclusief wat er allemaal met hem gebeurd is in de loop der jaren.”

Het Kam-orgel in de Grote Kerk te Dordrecht

In het voorjaar van 2010 voltooide Orgelmakerij Reil de restauratie van het monumentale Kam-orgel in ‘de kathedraal van Dordt’. Hendrik Jan de Bie brengt de geschiedenis van het instrument in kaart en geeft zijn indrukken van de klank en de speelaard.

Muziekbijlage

Het Trio over Psalm 35 van Jan J. van den Berg maakt deel uit van het drieluik Koraal, trio en canon over Psalm 35 dat door de Orgelcommissie Gereformeerde Gemeente Vlaardingen werd uitgegeven t.g.v. Van den Bergs 75e verjaardag in de bundel Negen Psalmbewerkingen. In de muziekbijlage ligt de cantus firmus echter in in de linkerhand.

Herman Strategier 100 jaar geleden geboren

Componistenschets van de hand van Lourens Stuifberen over de Arnhemse organist, componist en koordirigent Strategier. Mét Jan Mul en Albert de Klerk was hij sterk bezield door zijn oud-leraar Hendrik Andriessen. Zijn composities voor orgel worden besproken; enkele ervan verschijnen voor het eerst bij Boeijenga Music.

Wegwijzers

In dit zomernummer beslaat de concertagenda 11 pagina’s, van Aalten tot en met Zwolle. Met als extra een mini-interview met Leo van Doeselaar over zijn concert op 21 juli a.s. in de Robeco-serie in het Amsterdamse Concertgebouw met saxofonist Arno Bornkamp.

En verder …

Nieuws, berichten en personalia • Column ‘Trouwens …’ (Lourens Stuifbergen) • Jan Zwart verslaat het Bastiaans-symposium, gehouden in Alkmaar • Cd-recensies • Orgel- en kerkmuziek op Radio 5 • Orgelevenementenkalender voor juli en augustus.

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 Fotografie: Gerco Schaap (Jan Koelewijn); Koos Schippers (Herman Strategier)