De Orgelvriend – juli | augustus 2018

Afgelopen vrijdag is het extra dikke zomernummer van ‘De Orgelvriend’ verschenen.

Text Example

advertentieHet ‘Utopa Barokorgel’ in het Orgelpark
Dirk Molenaar woonde de persconferentie en de ingebruikneming bij van ‘het nieuwste barokorgel met het hoogste aantal speelhulpen ter wereld’. Hij beschrijft het bouwproces en de ideeën erachter en doet verslag van de officiële presentatie op 21 maart jongstleden, de 333geboortedag van Johann Sebastian Bach.

Arno van Wijk brengt hommage aan Paul Christiaan van Westering
Arno van Wijk is sinds 2009 verbonden aan het Marcussen-orgel in de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes en is daar in 2012 benoemd tot stadsorganist. Met Wim van der Ros wandelt hij door zijn levensloop en vertelt hij over zijn nieuwste cd-project: de orgelwerken van Paul Christiaan van Westering.

In memoriam Herman van Vliet en Piet Kee
Op 25 mei jongstleden overleed in Amersfoort de organist Herman van Vliet op 77-jarige leeftijd. Hij was organist in achtereenvolgens Bodegraven, Oudewater, Woerden en Amersfoort. Het kerkmusicus zijn zag hij  als een dienende taak; hij zette zich in voor de orgelcultuur en op zijn concerten verraste hij zijn publiek vaak met onbekend orgelrepertoire. Gerco Schaap schreef een ‘In memoriam’.

Op dezelfde dag overleed in Haarlem de vroegere stadsorganist, orgelpedagoog en componist Piet Kee. Hij verwierf zich een grote internationale reputatie en maakte talloze plaat- en cd-opnamen. Hij wordt herdacht door Lourens Stuifbergen.

Muziekbijlage
In ons aprilnummer publiceerden wij een muziekbijlage van Kees van Eersel over ‘De Heer is mijn Herder’, echter met een verkeerde titel erboven. In dit nummer vindt u de ‘echte’ bewerking over het lied ‘Vernieuw Gij mij, o eeuwig Licht’. Klavarspelers kunnen zijn bewerking over ‘De Heer is mijn Herder’ downloaden van onze website orgelvriend.nl

Het orgel van de King’s College Chapel Cambridge (3)
Hendrik Jan de Bie besluit zijn driedelige artikel over het orgel in de kapel van King’s College, Cambridge met een verslag van de laatste restauratie. Hij beschrijft het voortraject (wat er moest gebeuren en waarom), het restauratieproces en geeft zijn persoonlijke indrukken van het eindresultaat en van de cd die van het orgel is verschenen.

En verder: • Uit de orgelwereld • Ingezonden: ‘Een andere kijk op de orgelmakers Smits’ (Frans Jespers) • Cd-recensies • Wegwijzers en ‘Toegelicht’.

De traditionele Orgelactiviteitenkalender is te downloaden vanaf orgelvriend.nl

 

© 2018 beeld: Wim van der Ros (Arno van Wijk); King’s College Cambridge; Gerco Schaap (Herman van Vliet)