De Orgelvriend – juli/augustus 2019

Op vrijdag 28 juni verschijnt het gecombineerde juli/augustusnummer van ‘De Orgelvriend’.

Text Example

advertentieInterview met Leo van Doeselaar
Tijdens het Andriessen/De Klerk Festival 2017 verzorgde Leo van Doeselaar een workshop voor orgelstudenten over de orgelwerken van Hendrik Andriessen en Albert de Klerk. Dat smaakte naar meer, en daarom gaf Van Doeselaar in mei van dit jaar een tweedaagse masterclass. Plaats van handeling was de Haarlemse Sint-Josephkerk, de kerk waaraan Andriessen en De Klerk als organist verbonden waren. Na afloop van de eerste dag had Willem Jan Cevaal een gesprek met Van Doeselaar over o.m. zijn leermeester Albert de Klerk, universele musici en zijn naderende pensioen. ‘Albert de Klerk was een inspirator zonder weerga’.

Het G.T. Bätz-orgel in de Pieterskerk te Breukelen gerestaureerd
In 1787 bouwde Gideon Thomas Bätz een eenklaviers orgel voor de Hervormde Kerk van Breukelen. C.G.F. Witte repareerde het instrument in 1867 en breidde het uit met een tweede klavier. In 2018-2019 vond een restauratie plaats door Van Rossum Orgelbouw onder advies van Jaap Jan Steensma. De geschiedenis wordt beschreven door Wim van der Ros en Gerco Schaap geeft een impressie van de ingebruikneming op 23 maart jl.

Orgelkids ontwikkelt nieuwe onderwijsprojecten
In dit nummer een laatste oproep voor de Inspiratiedag van Orgelkids op 4 juli in Amersfoort. Ook voor de periode daarna liggen er plannen klaar om het orgel onder de aandacht te brengen bij kinderen en jongeren: het project Orgelridders voor het basisonderwijs en Orgel-Queestevoor het voortgezet onderwijs.

De Orgelbüchlein-marathon in het Amsterdamse Orgelpark
Gerco Schaap doet verslag van de eerste integrale uitvoering in Nederland van het Orgelbüchlein Project in het Orgelpark te Amsterdam. Vier organisten: Tom Bell, Laurens de Man, William Whitehead en John Scott Whiteley brachten op zaterdag 18 mei jl. een ‘staalkaart van beknopt componeren in de 21eeeuw’ ten gehore.

Recensies
Boekbesprekingen van o.m. Het orgel – een instrument als een orkest en Het Christian Müller-orgel in de Grote of St.-Bavokerk te Haarlem. Lourens Stuifbergen bespreekt nieuwe bladmuziek van Dick Sanderman en er worden cd’s besproken van Eric Koevoets (Bach Complete Organ Works on Modern Organs Vol. 9), Iddo van der Giessen (Wachet auf!), Bart Jacobs (Bach Concertos for Organ and Strings) en Paul Houdijk (L’Organiste Romantique).

En verder
Uit de orgelwereld
Column ‘Trouwens’
Een jaar adempauze voor Hinsz-orgel Leens
Orgelzomer Groningen van start
Muziekbijlage van Kees van Eersel
Wegwijzers en ‘Toegelicht’
Orgelevenementenkalender

© beeld 2019: Gerco Schaap (Pieterskerk Breukelen en Der Aa-Kerk Groningen), Vincent van Buuren (Leo van Doeselaar), Marijke Mosterman o.b.v. foto’s Dick Sanderman (orgelridders)