De Orgelvriend – juli / augustus 2020

Afgelopen weekend is het dubbelnummer (juli/augustus) van De Orgelvriend verschenen. Een greep uit de inhoud:

Text Example

advertentieInterview met Wouter van Belle

Op 1 mei jl. was Wouter van Belle 35 jaar hoofdorganist van de St.-Catharinakathedraal in Utrecht. Gelegenheid om dat te vieren was er niet, maar Van Belle zat tijdens de pandemie niet stil. Een gesprek over zijn opleiding, zijn voorgangers in de Kathedraal, zijn Maarschalkerweerd-orgel,  Anton Bruckner en over zijn fotografiehobby. ‘Het Maarschalkerweerd-orgel en ik passen bij elkaar’.

Wouter van Belle © foto Roos Dahmen
Het Bätz-orgel in de Nieuwe Kerk te Delft

170 jaar na de ingebruikneming legt het orgel in de Delftse Nieuwe Kerk nog steeds getuigenis af van de degelijkheid van zijn maker, Jonathan Bätz. Tussen 2016 en 2019 vond conserverend herstel van het instrument plaats door Orgelbouw Pels & Van Leeuwen. Gerco Schaap beschrijft de orgelgeschiedenis en geeft zijn indrukken weer.

Delft, Nieuwe Kerk © foto Gerco Schaap
Oren op steeltjes (2)

In de laatste aflevering van dit tweeluik met concertervaringen van vóór de coronacrisis deelt Jaap Jan Steensma zijn herinneringen aan een bijzonder concert dat Cor Ardesch op 26 september 2014 op het Kam-orgel van de Grote Kerk in Dordrecht gaf in het kader van het Bachfestival Dordrecht.

Rudi van Straten neemt afscheid bij de RCE

Wim van der Ros interviewt de scheidende Senior specialist Klinkende Monumenten van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Van Straten studeerde orgel en klavecimbel en ontwikkelde zich als orgeladviseur, zelfstandig en namens de Hervormde Orgelcommissie. Later werd hij Rijksadviseur namens ‘Monumentenzorg’. ‘Voor mij is klank altijd de rode draad in mijn leven geweest’.

Rudi van Straten © foto Wikimedia RCE

De aristocraat onder onze historische orgels

Boekbespreking door Gerco Schaap van het 12e deel uit de reeks Nederlandse Orgelmonografieën, over de vroegere en tegenwoordige orgels in de Oude Kerk te Amsterdam. Eén hoofdstuk behandelt de periode waarin organisten als Feike Asma en Piet van Egmond in de Oude Kerk ‘hun duizenden versloegen’. 

En verder
  • Uit de orgelwereld
  • Column ‘Trouwens’
  • Werkenlijst Jacob Bijster
  • Muziekbijlage: Fantasie over de Avondzang (Ab Weegenaar)
  • Cd-recensies
  • Wegwijzers