De Orgelvriend – juni 2019

Rond 1 juni jongstleden is het juninummer van De Orgelvriend verschenen (48 pagina’s!). Uit de inhoud:

Text Example

advertentieInterview met Hans Fidom
Lex Gunnink spreekt met prof. dr. Hans Fidom, hoogleraar orgelkunde aan de Vrije Universiteit en werkzaam bij het Orgelpark in Amsterdam, over het orgel als wereldlijk instrument, de Idealenfabriek en over zijn oud-leraar Willem Hendrik Zwart. “Rare gedachte dat je muziek zou kunnen beschadigen door die op een andere manier te spelen dan de componist bedoelde”.

Van Oeckelen-orgel Garmerwolde volledig gerestaureerd
Op 8 februari jl. werd de laatste fase afgesloten van een jarenlang restauratieproject dat begon in 1997. De orgelmakers Mense Ruiter brachten het orgel in het Groningse Garmerwolde weer helemaal in de staat waarin het in 1851 werd opgeleverd. Een bijzonderheid is dat het orgel, evenals dat in Usquert, de laagste mixtuur-samenstelling in Nederland heeft.

Het orgel in de R.-k. Sint-Vituskerk in Hilversum
In 1859 bouwde Leonard van den Brink een tweeklaviers orgel met vrij pedaal voor de toenmalige Sint-Vituskerk in Hilversum. Het orgel werd in 1893 overgeplaatst naar de nieuwe neogotische kerk. Na de restauratie van 1969 kwam het in het noordertransept te staan, uitgebreid met een onderpositief. Na een halve eeuw is het instrument grondig gereviseerd door Elbertse Orgelmakers.

Orgelkids deelt internationale ervaringen
Hoe maak je de jeugd warm voor het orgel? Die vraag wordt wereldwijd gesteld en op veel verschillende manieren beantwoord. Op de Orgelkids Inspiratiedag van 4 juli a.s. worden de vele mogelijkheden onderzocht in presentaties, workshops, gespreksronden, concerten en met een (internationale) informatiemarkt.

Uit de orgelwereld
Schade orgel Notre-Dame valt erg mee • Open dag bij Van den Heuvel Orgelbouw • Internationaal Orgelpark Symposium • Ingebruikneming Zwier van Dijk-orgel Genemuiden • Voorspeelavond orgelwerken Brahms • Lintjesregen • Improvisatiefestival Klundert • Franse onderscheiding voor Jos Laus • Orgel Oude Kerk Amsterdam in gebruik genomen.

En verder
In memoriam Gerrit Stulp
Muziekbijlage Gerrit Kommers
Nieuwe muziekuitgaven
Cd-recensies
Wegwijzers & ‘Toegelicht’

© 2019 beeld Gerco Schaap (St.-Vituskerk Hilversum), Lex Gunnink (Hans Fidom), Dirk Molenaar (Garmerwolde), Verschueren Orgelbouw (Enkhuizen)