De Orgelvriend – juni 2020

Binnenkort verschijnt het juninummer van De Orgelvriend. Een greep uit de inhoud:

Text Example

advertentieInterview met Cor Ardesch

Lex Gunnink interviewt de stadsorganist van Dordrecht over het Bach-orgel in de Grote Kerk, over zijn complete Bach-opname en over het groeiproces dat orgel én organist in twaalf jaar tijd doormaakten. En: hoe staat het met de balgen van het Kam-orgel? “Ik zeg altijd tegen mijn leerlingen: speel met je oren!”

Cor Ardesch | © foto Lex Gunnink

In memoriam Louis van Dijk

Op zondag 12 april overleed pianist/organist Louis van Dijk op 78-jarige leeftijd. In een ‘In memoriam’ geeft Gerco Schaap een beeld van het kleurrijke leven van de Amsterdamse kosterszoon, die zowel voor de jazz als voor de klassieke-muziekwereld van grote betekenis is geweest en velen heeft geïnspireerd.

Louis van Dijk | beeld NPO / Omroep Max

Oren op steeltjes (1)

Het wachten is tot de rubriek ‘Wegwijzers’ weer gevuld kan worden want er gaat niets boven live orgelklank. Daarom, als troost en bemoediging voor wie de orgelconcerten mist, en als ‘warmhoudplaatje’ voor wie niet kan wachten: herinneringen aan live muziek door Jaap Jan Steensma. Aflevering 1: Jan Hage in Culemborg

Duyschot-orgel Westerkerk Amsterdam weer in gebruik

Op 18 april jl. gaf Evan Bogerd een ingebruikname-/presentatieconcert op het hoofdorgel van de Amsterdamse Westerkerk na groot onderhoud door Flentrop Orgelbouw. Wim van der Ros licht de historie en werkzaamheden kort toe en Evan Bogerd geeft zijn eerste indrukken. Met unieke foto’s van binnenwerk, luiken en ornamentiek.

Detail orgelkas Westerkerk Amsterdam | © foto Wim van der Ros

Boekbesprekingen

Philomeen Lelieveldt bespreekt het boek Pierre Palla Concertorgel dat ter gelegenheid van de restauratie van dit unieke studio-orgel verscheen.

Jaap Jan Steensma geeft zijn indrukken van deel 13 uit de reeks Nederlandse Orgelmonografieën: Het Maakzel van Agricola – De orgels van de Martinikerk te Groningen.