De Orgelvriend – maart 2019

Vrijdag 1 maart verschijnt het nieuwe nummer van ‘De Orgelvriend’. Een greep uit de inhoud van dit extra dikke nummer.

Text Example

advertentieInterview met Stifts-organist Klaus Sonnleitner
Gerco Schaap interviewt de organist van Chorherrenstift St. Florian in Opper-Oostenrijk. Sonnleitner studeerde orgel en theologie en trad in 1997 in het klooster in. Sinds 2006 is hij een van de twee vaste bespelers van het Brucknerorgel in de Stiftskirche. Daarnaast is hij kapelaan van twee parochies en Gastmeister in St. Florian. “De combinatie muziek en zielzorg geeft mij veel voldoening. Musiceren voor mensen vind ik ook een vorm van zielzorg; het is voor mij een mogelijkheid om hemel en aarde een beetje met elkaar te verbinden.”

Er staat iets (gefaseerd) te gebeuren in Zwolle
Vorig jaar september werd het startsein gegeven voor een herinrichting van de Grote of Sint-Michaëlskerk in Zwolle, inmiddels omgedoopt tot Academiehuis Grote Kerk Zwolle. In verband daarmee moest het Schnitger-orgel worden gedemonteerd en kregen de redacteuren Dirk Molenaar en Gerco Schaap de unieke kans om vanaf de steiger de orgelkas van dichtbij te fotograferen, en met adviseur Cees van der Poel te spreken over de restauratieplannen voor het Schnitger-orgel. Een fotoreportage met een verhaal.

Het orgel in de Eendrachtskerk te Zuid-Beijerland
In september 2018 heeft orgelmaker René Nijsse groot onderhoud verricht aan het Valckx & Van Kouteren-orgel in de voormalige Hervormde Kerk, die nu Eendrachtskerk heet. Het in 1933 gebouwde orgel werd op advies van Jan Bonefaas in 1971 gerestaureerd en uitgebreid door Pels & Van Leeuwen Orgelbouw en geldt sindsdien als het grootste orgel van de Hoeksche Waard.

Blank-positief in Rhenen vergroot tot tweeklaviers orgel
In januari j.l. werd in de Ontmoetingskerk in Rhenen het vergrote orgel in gebruik genomen. Onder advies van Henk Kooiker bouwde Sicco Steendam een tweede werk bij het uit 1972 daterende positief. Een qua opzet en aanblik verrassende en fraaie uitbreiding en wat betreft klank en mogelijkheden een verrijking in deze kerkzaal.

In memoriam André Verwoerd
Een hommage aan de op 9 december overleden organist door zijn oud-leerling Petra Veenswijk uit Delft. Verwoerd leidde meer dan honderd studenten op voor het vak. Hij liet zich als docent nooit in een bepaald vakje plaatsen. “Hij bleef spelen en doceren wat hij mooi vond en wat hij zelf goede muziek vond.”

En verder
• Uit de orgelwereld • Vooraankondiging Brabantse voorjaarsexcursie op zaterdag 6 april • Muziekbijlage (Psalm 54 van Margreeth de Jong) • Column ‘Trouwens’ • Nieuwe muziekuitgaven • Cd- en dvd-recensies • Wegwijzers en ‘Toegelicht’

 

©2019 beeld: Gerco Schaap (Klaus Sonnleitner, Zwolle), André van de Graaf (Zuid-Beijerland), Wim van der Ros (Rhenen)