De Orgelvriend – maart 2020

Rond vrijdag 28 februari verschijnt het maartnummer van ‘De Orgelvriend’, 49 pagina’s ‘schoon aan de haak’. Wat u kunt verwachten:

Text Example

advertentieInterview met Evan Bogerd

Lex Gunnink sprak met Evan Bogerd (1993), die recent Jos van der Kooy opvolgde als organist van de Westerkerk in Amsterdam. Over zijn benoeming in Amsterdam, over het orgel van de Wester, dat hij nadrukkelijker als concertorgel wil profileren, over zijn bewondering voor Feike Asma en emotie in orgelspel. Onlangs verscheen zijn tweede solo-cd op het orgel van de Grote Kerk in Hasselt met o.m. werken van Karg-Elert, Bach en Reubke. ‘De oude tegenstellingen bestaan nauwelijks meer’.

Pierre Palla Concertorgel – de ‘Nachtwacht van Hilversum – in gebruik genomen

Na bijna twintig jaar gezwegen te hebben, was het voormalige AVRO Concertorgel na een grondige restauratie door Pels & Van Leeuwen op 10 december jl. weer te horen op zijn nieuwe standplaats: Studio 1 van het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. Het is vernoemd naar zijn vaste bespeler, Pierre Palla (1902-1968), en is de komende maanden regelmatig te beluisteren.

De muziekbijlage is ditmaal een bewerking in barokstijl van het koraal ‘Jesu, meine Freude’ van ons redactielid Lourens Stuifbergen, en is ontstaan in zijn studietijd.

Vermeulen-/Adema-orgel straalt in herbouwde St.-Clemenskerk op Ameland

Op 5 februari 2013 brandde de St.-Clemenskerk in Nes op Ameland geheel uit. De kerk werd herbouwd en in november 2017 weer in gebruik genomen. Adema’s Kerkorgelbouw plaatste hier het Vermeulen-orgel (1956) uit de O.L.Vrouw van de Heilige Rozenkrans te Schijndel en voegde nog enkele stemmen toe.

Het Bätz-orgel in de Petruskerk te Woerden

Vorig jaar werd het Johann Heinrich Hartmann Bätz-orgel in de Hervormde Petruskerk in Woerden na een restauratie door Gebr. Van Vulpen weer in gebruik genomen. Gerco Schaap beschrijft de geschiedenis van het instrument, geeft een overzicht van het restauratiewerk en vroeg organist Ad van Pelt naar zijn bevindingen. ‘Na ruim tweeënhalve eeuw spreekt de bouwer nog steeds tot ons via zijn instrument’.

En verder

Uit de orgelwereld – Buste Jan Zwart onthuld – Column ‘Trouwens’ -Boekbespreking ‘Orgelbouw na 1945’ – Cd-recensies – Wegwijzers en ‘Toegelicht’

© 2020 Beeld: Gerco Schaap (Petruskerk Woerden en Pierre Palla Concertorgel), Lex Gunnink (Evan Bogerd) en Ard Lukassen (St.-Clemenskerk Nes)