De Orgelvriend mei 2014

Op vrijdag 2 mei verschijnt weer een extra dikke editie van maandblad ‘De Orgelvriend’, met in het midden een ‘Praline’, een muzikaal snoepje. Uit de inhoud:

Text Example

advertentie 

Interview met Stephan van de Wijgert: ‘Smits zit bij mij in de genen’

De organist van ‘De Duif’ in Amsterdam combineert orgelmuziek graag met andere kunstuitingen. Hij groeide op tussen de Smits-orgels en was in 2007 prijswinnaar bij het Sweelinck-concours. Deze zomer maakte hij zijn eerste cd op het Smits-orgel van De Duif. Tevens de geschiedenis in kort bestek van het Smits-orgel in De Duif.

 

Stephan van de Wijgert Orgelnieuws

 

17 mei: voorjaarsexcursie naar noordoosten van Brabant

De jaarlijkse voorjaarsexcursie van de Brabantse Orgelfederatie, De Orgelvriend en de afdeling Noord-Brabant van de KVOK voert ditmaal langs kerken in Grave, Mill, Zeeland en Uden. Wim van der Ros stelt de te bezoeken orgels aan u voor.

 

Het Edskes-orgel in de kerk van de Gereformeerde Gemeente Aagtekerke

Bernhardt Edskes bouwde in 2011 een nieuw orgel voor deze kerk, waarbij hij gebruik maakte van enig ouder pijpwerk uit het vorige orgel. Wim van der Ros bespreekt het orgel naar aanleiding van de cd die Jan Wisse er onlangs opnam.

 

SONY DSC

 

Rolder orgel respectvol gerestaureerd

Het mooie Drenthe met zijn 52 hunebedden heeft er weer een kei van een orgel bij: het door de firma Van Oeckelen opgebouwde orgel uit ca. 1800 dat na minder geslaagde restauraties in de 20e eeuw nu door Mense Ruiter Orgelmakers weer is gerehabiliteerd.

 

Een nieuwe visie op Bachs Schübler-koralen

Wim van der Ros laat Kees van Houten aan het woord over zijn nieuwste boek in de reeks Van Taal tot Klank. Aansluitend de boekbespreking door Lex Gunnink.

 

De muziekbijlage van deze maand is een Praline (bonbon) van de hand van Bert van Stam. Dit niet-koraalgebonden werkje maakt deel uit van de pas verschenen bundel Mixed Candy voor orgel, een muzikale zak snoep zogezegd. Uitgave Valeur Ajoutée, Utrecht, www.valeurajoutee.eu.

 

En verder …

• Uit de orgelwereld • Column ‘Trouwens …’ • Cd-recensies • Wegwijzers en ‘Toegelicht’ • Orgelmuziek op Radio 5

 

De Orgelvriend is ook los te bestellen à € 6,25 (exclusief € 1,99 verzendkosten in Nederland).

Bestellen onder vermelding van jaargang en nummer.

 

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” title=”BESTELSERVICE”][/button]

 

© 2014 fotografie: Gerco Schaap (Stephan van de Wijgert), Wim van der Ros (Edskes en Wisse)