De Orgelvriend – mei 2019

Op 30 april verschijnt het 48 pagina’s dikke mei-nummer van ‘De Orgelvriend’.

Text Example

advertentieDaarin onder meer:
Interview met Arjan Breukhoven:
Interview door Gerco Schaap met de Rotterdamse organist/pianist/koordirigent Arjan Breukhoven. Over zijn orgel- en piano-opleiding bij Jan Brandwijk, Bert Matter en Albert Brussee, het begeleiden van opwekkingsliederen, het ‘entertainment-gehalte’ van zijn concerten (‘Mijn improvisaties kunnen heel serieus zijn maar een andere keer kan het ook een huppeldeuntje zijn’) en het ‘Orgelspektakel’ op zaterdag 11 mei in de Groote Kerk van Maassluis.

Proper-orgel Annakapel Kampen gerestaureerd
Lex Gunnink schrijft over het orgel in de Annakapel in Kampen dat op 30 november 2018 na een restauratie door René Nijsse weer in gebruik werd genomen. Hiermee breekt een nieuwe levensfase aan voor deze eind 15e-eeuwse kapel, die in gebruik was als Waalse Kerk, daarna eigendom was van Jan Veenje en sinds 2017 in bezit is van de Stichting Annakapel Kampen.

Muziekbijlage
De muziekbijlage is ditmaal ter beschikking gesteld door Ad Wammes. Een eenvoudig speelbaar stuk met de titel Going to Church, een cadeautje voor zijn zus en zwager voor de viering van hun 50-jarighuwelijk. Een geluidsopname ervan is te horen via onze website orgelvriend.nl. Elders in dit nummer een bespreking van Wammes’ nieuwste compositie Peaceful Waves door Dick Sanderman.

Koororgel Sint-Joriskerk Amersfoort voltooid
Gerco Schaap woonde de ingebruikneming bij van het voltooide Metzler/Edskes-koororgel in de Amersfoortse Sint-Joriskerk. Orgelmaker Bernhardt Edskes, die de bouw van het door auto-importeur Pon geschonken koororgel in 1967 meemaakte, tekende vorig jaar voor de uitbreiding met een borstwerk van 6 registers. Het resultaat is ook op een nieuwe cd te beluisteren.

Twee nieuwe Nederlandse orgels in Oostenrijk (2)
Tijdens zijn ‘reis door ’t land van Bruckner’ bezocht Gerco Schaap twee recent door Nederlandse orgelmakers gebouwde orgels in Oberösterreich. Deze aflevering gaat over het Reil-orgel in gotische stijl voor de kloosterkerk van Pulgarn, tevens een hommage aan de te vroeg gestorven Oostenrijkse musicus en orgeladviseur Rupert Gottfried Frieberger.

En verder:

• Uit de orgelwereld • Column ‘Trouwens’ • 164 koraalvoorspelen op één dag • Orgelkids inspiratiedag • De Klank van Culemborg • Archief Johan van Meurs overgedragen • Nieuwe muziekuitgaven • Cd-recensies • Wegwijzers en ‘Toegelicht’

 

© 2019 beeld: Gerco Schaap (Arjan Breukhoven, Kloosterkerk Pulgarn en koororgel Amersfoort); Lex Gunnink (Annakapel Kampen)