De Orgelvriend – mei 2020

Ondanks het feit dat veel activiteiten niet doorgaan in de orgelwereld, gaat één ding wel door: de verschijning van het mei-nummer van ‘De Orgelvriend’ in de brievenbus. Een greep uit de inhoud:

Text Example

advertentieInterview met Daan Manneke

De tachtigste verjaardag van Daan Manneke in november 2019 was voor Lex Gunnink aanleiding om deze ‘Kapelmeester van de ruimte’ na alle feestelijkheden een interview af te nemen.

Mannekes muzikale bron is het Geneefse Psalter, zijn ideale ‘universele’ orgel is het Müller-orgel in de Oude Bavo en zijn levenswoorden zijn: Ruimte, ruimtelijkheid, monumentaliteit en vocaliteit. In het hart van het mei-nummer is zijn nieuwste compositie opgenomen: Pseaume parlant de bonté et Droiture (Psalm 101), speciaal geschreven voor De Orgelvriend.

Daan Manneke |© fotografie daanmanneke.nl
Voorjaarsexcursie uitgesteld

In verband met de maatregelen rond het coronavirus is de op 23 mei geplande voorjaarsexcursie van de Brabantse Orgelfederatie, afdeling Noord-Brabant van de KVOK en De Orgelvriend afgeblazen. Deze is nu uitgesteld naar het najaar. Wim van der Ros stelt alvast de dan te bezoeken orgels in Bergeijk, Neerpelt (B), Peer (B) en de Achelse Kluis voor.

Orgel Sint-Niklaaskerk Neerpelt | © fotografie Wim van der Ros
Het Bätz-orgel in de Amersfoortse Zwaan

In november 2016 werd het Gideon Thomas Bätz-orgel uit 1766 in de Evangelisch-Lutherse Kerk in Amersfoort weer in gebruik genomen na een restauratie door Flentrop Orgelbouw. Het instrument werd in 1873 uitgebreid met een positief door de firma J. Bätz & Comp. en naar deze toestand is het orgel gerestaureerd.

Bätz-orgel Lutherse Kerk Amersfoort | © fotografie Gerco Schaap
Dvd-recensie The English Organ

Het Engelse label Fugue State Films bracht eind vorig jaar een dvd- en cd-set op de markt waarin de ontwikkelingsgang van het Engelse orgel in beeld en geluid wordt gedocumenteerd. Er werd zowel in Engeland als in Australië, Nieuw-Zeeland en Amerika gefilmd en opgenomen. Het geheel wordt gepresenteerd door Daniel Moult. Een bespreking door Gerco Schaap.

Oud papier (7)

Crisis door epidemie. Wij zijn niet de eersten en zullen ook niet de laatsten zijn die ermee te maken krijgen. In het kader van het Bätz-jaar 2020 schreef Jaap Jan Steensma een nieuwe aflevering in deze archiefrubriek, waarin Gideon Thomas Bätz (1751-1820) zelf aan het woord komt over de problemen in de orgelmakerij.

En verder
  • Uit de orgelwereld
  • Column ‘Trouwens’
  • Nieuwe muziekuitgaven
  • Cd-recensies
  • Wegwijzers