De Orgelvriend oktober 2014

“Van kunst en cultuur word je een beter mens.” Een belangrijke waarheid, aangehaald door organist Dirk Out in een interview met Gerco Schaap in de nieuwe ‘De Orgelvriend’, die vrijdag 3 oktober verschijnt.

Text Example

advertentie 

• ‘Werken met mensen en muziek heeft mijn leven kleur gegeven’

De Haarlemse organist Dirk Out, werd op 9 september 65 jaar. 35 jaar was hij werkzaam bij het Kunstencentrum Velsen in IJmuiden, waarvan 20 jaar als directeur. Hij maakte de tijd mee waarin, financieel gezien, de bomen ‘tot in de hemel groeiden’ en de voormalige muziekschool werd opgewaardeerd tot Kunstencentrum door de toevoeging van beeldende kunst en ballet. In de jaren ’80 en ’90 was hij een veelgevraagd koorbegeleider, werkte hij mee aan NCRV-programma’s als U zij de glorie en Opmaat en daarnaast was er ook nog ruimte voor een solocarrière als concertorganist. Vooral die laatste ‘tak van sport’ krijgt sinds zijn afscheid van het Kunstencentrum meer aandacht, waardoor we zijn naam vaker in de orgelconcertagenda terugzien. Na 27 jaar organist te zijn geweest in de Vijverwegkerk in Bloemendaal (‘Radio Bloemendaal’) speelt hij nu regelmatig kerkdiensten in PKN-kerken in Bloemendaal/Overveen, IJmuiden (Nieuwe Kerk) en in Naarden (Grote Kerk).

 

Dirk Out preview ON

 

• Orgel Hervormde Kerk te Steenbergen gerestaureerd

Het orgel van Steenbergen behoort tot de oudste orgels van Noord-Brabant, maar van de lange ontstaansgeschiedenis is niet alles helder. In 2013 is het instrument gerestaureerd door Verschueren Orgelbouw. Wim van der Ros besteedt nogmaals aandacht aan dit orgel met zijn indrukwekkend klankenpalet.

 

• Een nieuw barokorgel in het Orgelpark: uitdaging tot creativiteit

Obe de Vries doet verslag van het internationaal symposium over het te bouwen barokorgel voor het Orgelpark dat in juni plaatsvond onder de titel ‘Electrifying Baroque’. Hans Fidom geeft aansluitend een uitleg in tien stappen van de springlade, die voor dit orgel gebruikt gaat worden.

 

• Koraalvoorspelen van Willem Oranje

Dick Sanderman bespreekt de heruitgave van 20 Koraalvoorspelen van de Maassluise organist Willem Oranje (1898-1965). Werken die, volgens Albert Schweitzer destijds, “uitstekend zullen voldoen in de eredienst”. Als muziekbijlage is de bewerking over Psalm 92 : 1 uit deze Cantique-bundel opgenomen.

 

• De orgelbouwfirma G.F. Steinmeyer & Co. (2)

De Beierse orgelbouwfirma Steinmeyer leverde tussen 1922 en 1939 acht orgels aan ons land, waarvan er drie nog in gebruik zijn. Andere orgels zijn beroemd (Prinsessekerk) dan wel roemloos ten onder gegaan; één ligt nog opgeslagen. In dit tweede deel wordt de geschiedenis van elk orgel belicht door Dave Lazoe en Gerco Schaap.

 

 

• En verder: Uit de orgelwereld • Orgelbouw in kort bestek (Loppersum VGK) • Column ‘Trouwens …’ (over Abbé Vogler) • Cd-recensies • Wegwijzers en ‘Toegelicht’

 

Proefabonnement (4 nummers voor 10 euro)

De Orgelvriend

 

© fotografie 2014 Gerco Schaap (Dirk Out), Dirco Oskam (Steinmeyer)