De Orgelvriend – oktober 2018

Op vrijdag 28 september is het oktobernummer van het maandblad ‘De Orgelvriend’ verschenen.

Text Example

advertentieInterview met Hayo Boerema
Hayo Boerema, organist van de Grote of Sint-Laurenskerk in Rotterdam, gaat in gesprek met Lex Gunnink over het bespelen van het grootste mechanische kerkorgel van Nederland, over de plannen voor een groot koororgel en gewenste veranderingen aan het Marcussen-orgel (“Rotterdam krijgt het Orgelparadijs”), over improviseren en over het orgel als gebruiksvoorwerp.

Najaarsexcursie 13 oktober naar Handel, Gemert en Boxmeer
Wim van der Ros portretteert de orgels die op zaterdag 13 oktober worden bezocht tijdens de najaarsexcursie van de Brabantse Orgelfederatie, De Orgelvrienden de afdeling Noord-Brabant van de Koninklijke Vereniging van Organisten en Kerkmusici. Met medewerking van de organisten Gerard Habraken en Tommy van Doorn.

Muziekbijlage
In dit nummer een Prelude over Lied 512 uit het liedboek Zingen en bidden in huis en kerk: ‘O Jezus, hoe vertrouwd en goed’ van de Noordwijkse organist Jaco van Leeuwen. Een geluidsopname van deze bijlage is te beluisteren als ‘Audio van de maand’ op onze website orgelvriend.nl.

Orgelwerken van Jan Zwart (1)
In een nieuwe artikelenserie onderzoekt Lourens Stuifbergen de opbouw van een aantal van Jan Zwarts belangrijkste composities en probeert hij na te gaan waarom deze werken velen blijven boeien. In deze eerste aflevering behandelt hij Sombere Muziek over Psalm 103 vers 8 28.

Nieuw Flentrop-orgel voor Royal College of Music Londen
In juni 2016 ontving Flentrop Orgelbouw de eervolle opdracht een nieuw orgel te bouwen voor de concertzaal van het prestigieuze Royal College of Music in Londen. Op 25 februari 2018 werd het instrument in gebruik genomen. Gerco Schaap laat Flentrop-directeur Erik Winkel aan het woord en geeft zijn indrukken na het beluisteren van de cd van het orgel.

En verder …

  • Uit de orgelwereld
  • Het Feike Asma Concours
  • Restauratie orgel Genemuiden
  • Column ‘Trouwens’
  • Cd-recensies
  • Wegwijzers & ‘Toegelicht’

 

© 2018 Lex Gunnink (Hayo Boerema), Wim van der Ros (Boxmeer), Chris Christodoulou (Royal College Londen)