De Orgelvriend – oktober 2019

Inmiddels verscheen alweer het oktobernummer van ‘De Orgelvriend’.

Text Example

advertentieInterview met Peter Westerbrink
Onlangs bracht de Groninger organist Peter Westerbrink het vierde en laatste deel uit van zijn cd-serie ‘Tunder in perspectief’. Lex Gunnink spreekt met hem over dit project én over Peters volgende project: de bouw van een nieuw binnenwerk voor de ‘Bolsward’-orgelkas in het transept van de Der Aa-kerk. Een gesprek met een man met een missie. “Uiteindelijk ben ik de muzikant: de klank van een orgel raakt je, of niet.”

Najaarsexcursie zaterdag 12 oktober
De inmiddels 12½ jaar bestaande Brabantse Orgelfederatie heeft in samenwerking met De Orgelvriend (60 jaar) en de KVOK afdeling Noord-Brabant een interessante excursie naar Eindhoven, Oirschot en Boxtel voorbereid. Wim van der Ros vermeldt het programma en beschrijft de geschiedenis van de vier te bezoeken orgels. De deelnemers worden verblijd met een programmaboekje-met-cd én een Portret-cd van het Smits-orgel in de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel.

Piet Post (1919-1979), schilder van orgelklanken
Een biografisch portret van de honderd jaar geleden geboren organist, orgeldocent, dirigent en componist Piet Post door Gerco Schaap. Post kwam ter wereld in Amsterdam maar vestigde zich in 1948 definitief in Friesland, waar hij organist werd van de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden en een belangrijke rol speelde in het Leeuwarder muziekleven. Met name in de kerkdienst toonde Post zich een vaardig en vindingrijk improvisator. Toegevoegd is een geactualiseerde lijst van zijn orgelwerken.

Muziekbijlage
Ter nagedachtenis aan zijn oud-orgelleraar Piet Post, die veertig jaar geleden overleed, schreef Harke Iedema speciaal voor De Orgelvriend variaties over het liedboekgezang ‘Heilig, heilig, heilig’. In dit nummer is ook de klavarnotatie opgenomen.

Cd- en dvd-recensies
Besproken worden Toets en klepel – Gorcumse vestingklanken uit kerk en toren, orgelliteratuur en eigen koraalbewerkingen van Minne Veldman, Franz Tunder in perspectief (4) van Peter Westerbrink, Bach to the Future van Olivier Latry en de Priory-dvd/cd The Grand Organ of Westminster Abbey.

En verder
Uit de orgelwereld
Orgelbouwer Paul Steinmeyer overleden
Nieuwe muziekuitgaven
Wegwijzers en ‘Toegelicht’

© Beeld 2019: Lex Gunnink (Peter Westerbrink), Wim van der Ros (Sint-Petrusbasiliek Boxtel), Archief ‘De Orgelvriend’ (Piet Post)