De Orgelvriend – september 2019

U bent er vast wel weer aan toe na de al lang uitgelezen zomereditie: het septembernummer van ‘De Orgelvriend’. Een greep uit de inhoud:

Text Example

advertentieInterview met Laurens de Man
Lex Gunnink heeft een gesprek met de jonge organist/pianist Laurens de Man, die vorig jaar de prestigieuze Sweelinck-Mullerprijs in ontvangst mocht nemen. In 2016 behaalde hij cum laude het masterdiploma orgel, een jaar later zijn masterdiploma piano. Op 26 juni sloot hij zijn studie in Berlijn af met een openbaar concertexamen in de Berliner Dom waarvoor hij de hoogste waardering ontving.

Landelijke Orgeldag ‘De Orgelvriend 60 jaar’
Op zaterdag 14 september vormt de ‘aftrap’ van de Nationale Orgeldag in de Kloosterkerk in Den Haag tevens de opmaat voor de Landelijke Orgeldag ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van De Orgelvriend. Wim van der Ros presenteert het programma en een beschrijving van de orgels die betrokken zijn bij de Orgelwandeling in het centrum van Den Haag.

Het Bätz-orgel in de Oude Kerk te Zeist
Op zaterdag 14 december 2018 werd het uit 1843 daterende orgel van de firma J. Bätz & Comp. in de Oude Kerk van Zeist na groot onderhoud door Elbertse Orgelmakers uit Soest weer in gebruik genomen. De werkzaamheden stonden onder advies van Peter van Dijk, tevens de schrijver van dit artikel. Gerco Schaap heeft zijn indrukken van de ingebruikneming eraan toegevoegd.

Schnitger Orgelconcours Alkmaar
Lex Gunnink doet verslag van de op 28 juni gehouden finale van het Internationaal Schnitger Orgelconcours in de Alkmaarse Grote of Sint-Laurenskerk. Er was veel waardering voor het hoge niveau, de perfecte organisatie van het concours en de waardevolle discussies binnen de jury. Man hört und spielt nur mit dem Herzen, in de woorden van Wolfgang Zerer, die op zijn beurt uit ‘Le Petit Prince’ citeerde.

‘Een vonkje is ook vuur’
Een verslag van Joost van Beek van de Inspiratiedag Orgelkids die op donderdag 4 juli plaatsvond bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort. Zo’n zeventig orgelliefhebbers en vertegenwoordigers van organisatiecomités deden middels lezingen en workshops inspiratie op om kinderen vroegtijdig voor het orgel te winnen. Wim van der Ros maakte de winnaars van de Orgelkids-compositiewedstrijd bekend.

En verder
Uit de orgelwereld
Column ‘Trouwens’
Najaarsexcursie zaterdag 12 oktober naar Eindhoven, Oirschot en Boxtel
Muziekbijlage van Jan J. van den Berg
De Orgelvriend 60 jaar
Cd-recensie (César Franck door Piet van der Steen)
Wegwijzers en ‘Toegelicht’

© 2019 Beeld –  Wim van der Ros (Lutherse Kerk Den Haag), Lex Gunnink (Laurens de Man), Gerco Schaap (Oude Kerk Zeist) en Dick Sanderman (Orgelkids Inspiratiedag)