De Orgelvriend van december 2015

Op vrijdag 4 december verschijnt het laatste nummer van jaargang 2015 van ‘De Orgelvriend’.

Text Example

advertentie 

  • Interview met Eric Koevoets: ‘Mijn liefde voor tijdloos orgelspel is onuitroeibaar’

Gerco Schaap in gesprek met Eric Koevoets, organist en koordirigent in de Sint-Lambertuskerk in Rotterdam-Kralingen. Over zijn cd-serie ‘Bach op moderne orgels’, zijn waardering voor oud-leraar Jet Dubbeldam, over Maarschalkerweerd én over de noodzaak van schoonheid.

“Het begrip ‘schoonheid’ heeft zowel met goddelijkheid als met mens zijn te maken. Ik zou niet in een maatschappij kunnen leven waar geen schoonheid meer is. Als de mens verwordt tot een soort dogmatische machine, kan dat zelfs leiden tot de gruweldaden die we van IS kennen: naast het uitmoorden van mensen het slopen van kunst en cultuur. Schoonheid is meer dan mooie beelden of mooie klanken, het is iets wat doordringt tot onze ziel en ons tot een beter mens maakt, het is een uiting van liefde. Als dat er niet meer is, wat zijn wij dan eigenlijk nog? Ik vind het afschuwelijk om te zien hoe kunst en cultuur in Nederland momenteel in de uitverkoop gaat vanuit het idee: de kunst moet zichzelf maar zien te redden. Als je die bodem weghaalt, wat voor signaal geef je dan aan de maatschappij?”

 

ON Eric Koevoets ©Gerco Schaap

 

  • ‘Bijzonder’ Van Dam-orgel Engwierum gerestaureerd

Het orgel in de Protestantse Kerk in het Friese Engwierum mag om een paar redenen bijzonder worden genoemd: het heeft voorkantbespeling en het front met lage middentoren is uniek voor Van Dam. Bovendien herbergt het pijpwerk van een vroegere vermaarde orgelmaker, aldus auteur Dirk Molenaar.

 

  • Als muziekbijlage ditmaal een bewerking van de Pifa, de Pastoral Symphony uit de Messiah van George Frideric Handel. Deze bewerking van Daniel Moult maakt deel uit van de nieuwe bundel An Easy Handel Organ Album, uitgegeven door Bärenreiter Verlag. Elders in dit nummer een bespreking van de bundel door Dick Sanderman.

 

  • Fonografisch erfgoed Marcel Dupré heruitgegeven

In samenwerking met de Franse Association des Amis de l’Art de Marcel Dupré heeft Decca Classics alle opnamen die de Parijse organist-componist Marcel Dupré tussen 1957 en 1965 voor Mercury en Philips heeft gemaakt, heruitgegeven in een fraaie cd-box, met een uniek tekstboek van 130 pagina’s.

 

ON-Dupré

 

  • Boekbesprekingen

Lourens Stuifbergen bespreekt de tweede, herziene en uitgebreide druk van het boek Sybrandus van Noordt, organist van Amsterdam en Haarlem 1659-1705 door Rein Verhagen, uitgegeven door Erve Muziek. Gerco Schaap bespreekt het boek Aarzelende pijpen, ratelende tongen over Hollandse orgelbouw op Curaçao door P. Jan Boodt.

 

  • En verder: • Uit de orgelwereld • In memoriam Klaas Schippers • Mijn meest dierbare grammofoonplaat (over Klaas Bolt) • Orgelcursus Albert van der Hoeven • Cd-recensies • Wegwijzers en ‘Toegelicht’.

 

© Beeld 2015 Gerco Schaap (Eric Koevoets), Decca Classics (cd-box Dupré)