De Orgelvriend nummer 5

Een nieuw ei is gelegd: op vrijdag 29 april verschijnt het meinummer van ‘De Orgelvriend’, met daarin o.m. een nieuwe rubriek: ‘Oud papier’, verzorgd door Jaap Jan Steensma.

Text Example

advertentieVerder in dit nummer:
‘Het Orgelfestival Haarlem wil juist niet elitair zijn’
Gerco Schaap interviewt organist/dirigent/publicist Peter Ouwerkerk, onder meer manager van het Internationaal Orgelfestival Haarlem en hoofd- en eindredacteur van het tijdschrift Muziek & Liturgie. “Zolang je vindt dat wat je doet zinvol is én wanneer dat werk je energie geeft, loop je niet zo gauw tegen grenzen aan”.

Het Dalstein & Haerpfer-orgel in de Kerk van Onze Lieve Vrouw Visitatie te Budel (1)
Dave Lazoe zocht de historie uit van het naar de ideeën van Albert Schweitzer gebouwde orgel voor de Nieuwe Walenkerk te Amsterdam, dat sinds 2011 in de parochiekerk van Budel staat. Dit artikel hangt samen met de excursie op zaterdag 21 mei naar Soerendonk en Budel ‘In ’t spoor van Schweitzer’, met medewerking van Tannie van Loon (Soerendonk) en Gerrit Christiaan de Gier (Budel). Zie ook De Orgelvriend.

Adventkerk Amsterdam © Gerco Schaap

Muziekbijlage
De muziekbijlage van deze maand is een bewerking over Psalm 130 van de hand van Dick Sanderman. Deze maakt deel uit van zijn nieuwe bundel Zehn kleine Choralvorspiele über Melodien aus der Genfer Psalter, verschenen bij Cantique in Rijssen. De bundel met tien psalmbewerkingen in de stijl van Max Reger wordt besproken in ‘Nieuwe muziekuitgaven’.

Oud papier
Een nieuwe rubriek, verzorgd door Jaap Jan Steensma, in het dagelijks leven organist van onder meer de Universiteit Utrecht en de O.L.V. Onbevlekt Ontvangen in Hilversum. Als orgeladviseur en bestuurslid van de Stichting Orgelarchief M.A. Vente zal hij regelmatig een bijzondere archiefvondst met ons delen. Deze eerste aflevering gaat over ‘De Amersfoortse wolf’, naar aanleiding van een document uit 1827 in het Archief Eemland waarin een passage voorkomt over de stemming van het Bätz-orgel uit 1766 in de Lutherse Kerk van Amersfoort.

Logo Oud papier-1

Voorjaarsexcursie zaterdag 4 juni naar orgels in De Langstraat
De voorjaarsexcursie van de Brabantse Orgelfederatie, De Orgelvriend en het district Noord-Brabant van de KVOK voert ditmaal naar gerestaureerde orgels in hervormde kerken in Sprang, ’s-Grevelduin-Capelle en Waspik. Wim van der Ros geeft de dagindeling en stelt de orgels kort voor.

SONY DSC

En verder
• Uit de orgelwereld • Excursie Soerendonk en Budel • Column ‘Trouwens …’ • Renovatie Pels-orgel St.-Laurentiuskerk Alkmaar • Nieuwe muziekuitgaven • Cd-recensies • Wegwijzers en ‘Toegelicht’

© 2016 fotografie: Rosita Bos (Peter Ouwerkerk), Gerco Schaap (v.m. Adventkerk Amsterdam), Wim van der Ros (Waspik)