Debussy – Danse (Tarantelle styrienne) – arranged for organ

Claude Debussy (1862-1918) schreef zijn Danse (Tarantelle styrienne) oorspronkelijk voor piano. Het was Maurice Ravel die in 1923 op verzoek van uitgever Joubert een briljante orkestratie van het werk maakte. Nu is er in dit  ‘Debussy-jaar’ dan ook een transcriptie voor orgel van de hand van de de Luxemburgse organist Thierry Hirsch.

Text Example

advertentieDebussy schreef het werk in 1890 en gaf het in 1891 uit onder de titel Tarantelle styrienne, een volksdans genoemd naar de Oostenrijkse deelstaat Steiermark. De tweede versie, uitgegeven in 1903 bij Éditions Joubert in Parijs, is de versie die tegenwoordig wordt gespeeld. In die uitgave gaf de componist het de titel Danse mee.

Thierry Hirsch liet zich voor de transcriptie inspireren door Ravels orkestratie. Niet verwonderlijk dat het arrangement soms meer vanuit het orkest dan de piano is gedacht. Dat is ook te zien aan de registratiesuggesties die Hirsch doet. Een symfonisch orgel met drie manualen, een klavieromvang van C tot c4 en een sequencer (of een horde registranten) voor de vele registerwijzigingen zijn toch wel een vereiste voor een succesvolle uitvoering.

De orgeltranscriptie ging op 3 april 2016 in de Saint-Eustache in Parijs in première. Het werd uitgevoerd door Thomas Ospital, die Hirsch bij zijn arrangement van advies voorzag.

 

 


Claude Debussy

Danse (Tarantelle styriennene)

Bearbeitet für Orgel von / Arranged for organ by Thierry Hirsch

Carus Verlag – 18.010, 20 pagina’s, 23 x 32 cm, gen., prijs € 19,90

Bestellen www.carus-verlag.com