Deelnemers Boëllmarathon gezocht!

Text Example

advertentieOrganist Ad van Pelt en harmoniumrestaurateur Arie Schüller organiseren op 10 oktober in de Opstandingskerk in Woerden een Boëllmann-marathon. Ze willen dat die dag alle orgel- en harmoniumwerken van Boëllmann worden uitgevoerd.

Organisten en harmoniumspelers uit het hele land kunnen zich tot uiterlijk een maand voor het concert opgeven als deelnemer. De Boëllmann-integrale bestaat uit drie concerten die beginnen om 11.00, 13.00 en 15.00 uur.

Op de website van Ad van Pelt staat een pagina met een overzicht van alle orgel- en harmoniumwerken van Boëllmann. Wie wil meedoen kan daar te spelen werken reserveren door een e-mail te sturen naar info@advanpelt.nl . De organisators willen dat zoveel mogelijk spelers meedoen. De muziek is prachtig en de instrumenten zijn zeker de moeite waard. Deelnemers kunnen gebruik maken van het Van Leeuwen-orgel (1911) met pneumatische tractuur of één van de historische harmoniums, die Arie Schüller in de kerk neerzet. Deelname aan de marathon kost niets. Belangstellenden zijn welkom bij de concerten.

Léon Boëllmann werd geboren op 9 september 1862 in Ensisheim in de Elzas. Op 9-jarige leeftijd werd hij aangenomen als leerling aan de Ecole Niedermeyer in Parijs. Daar werd kreeg hij les van Eugène Gigout en Gustave Lefèvre. In 1881 werd hij organist van het koororgel van de Saint-Vincent-de-Paul in Parijs. In 1887 werd hij organiste titulaire van het Cavaillé-Coll-orgel (1852) in deze kerk. Hij bleef aan deze kerk verbonden tot zijn vroege overlijden op 11 oktober 1897. Eugène Gigout adopteerde zijn kinderen. In zijn orgelwerken toont Boëllmann zich een gedegen musicus. Zijn stijl houdt het midden tussen de symfonische en de liturgische Franse Romantiek. De Suite Gothique (1895) is uiteraard zijn belangrijkste en meest bekende werk. Maar ook de Douze Pièces en de Deuxième Suite zijn zeer de moeite waard. De Heures Mystiques waren in zijn tijd baanbrekend. Het oeuvre van Boëllmann is bescheiden van omvang. Volgens Van Pelt en Schüller is zijn werk ten onrechte onderbelicht.

De Opstandingskerk bevindt zich op 12 minuten lopen van het NS Station Woerden. Parkeren buiten de Singels is gratis.

Informatie over de te spelen werken

www.advanpelt.nl/Bach%20en%20Mozartfestival/Festivalcomponisten/Boëllmann.aspx

Informatie over de harmoniums

www.schueller-harmoniums.nl

Adres Opstandingskerk

Wilhelminaweg 8, 3441 XC Woerden

© 2009 www.orgelnieuws.nl