Deelnemers Internationaal Orgel Improvisatieconcours Haarlem 2018 bekend

Vorige week werden zeven deelnemers van het Internationaal Orgel Improvisatieconcours Haarlem 2018 bekend gemaakt. Daaronder is de Nederlander Geerten van de Wetering. De achtste deelnemer wordt op 22 juni geselecteerd tijdens een nationale improvisatiewedstrijd in de Grote Kerk te Dordrecht.

Text Example

advertentieDe organisatie van het Internationaal Improvisatieconcours Haarlem ontving dit jaar een recordaantal van 26 aanmeldingen uit de Verenigde Staten, Canada, Italië, Roemenië, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Hongarije, België, Japan en Nederland.

De aanmeldingen werden beoordeeld aan de hand van ingestuurde opnames. De opdracht was om in vijf korte improvisaties materiaal van de Franse componist en organist Thomas Lacôte (Parijs) te behandelen. De inzendingen werden anoniem beoordeeld door een voorselectiejury die bestond uit Jan Hage, Berry van Berkum en Gerben Mourik.

Uit de inzendingen zijn de volgende zeven deelnemers gekozen:

  • Gabriele Agrimonti (Italië)
  • Alexandru Catau (Roemenië)
  • Lukas Grimm (Duitsland)
  • Christian Gross (Duitsland)
  • Cyril Julien (Zwitserland)
  • Gregor Simon (Duitsland)
  • Geerten van de Wetering (Nederland)

Achtste deelnemer
Op 22 juni aanstaande vindt in het Bachfestival Dordrecht een nationale Improvisatiewedstrijd plaats in de Grote Kerk te Dordrecht. Inmiddels hebben diverse Nederlandse improvisatoren zich daarvoor aangemeld. De winnaar van dit concours zal de achtste deelnemer in Haarlem zijn.

Concours
Het concours vindt plaats op maandag 16 juli (19.00 uur, eerste ronde in de Sint-Bavokerk), woensdag 18 juli (20.15 uur, tweede ronde in de Philharmonie, zes deelnemers) en vrijdag 20 juli (20.15 uur, finale in de Sint-Bavo, drie deelnemers). Inmiddels zijn de opdrachten voor de drie concoursrondes vastgesteld. ‘De lijn van vernieuwingen die in 2016 in alle drie de rondes is geïntroduceerd, zal in 2018 worden voortgezet. Niet alleen de finale, maar ook de eerste en tweede ronde zullen opnieuw verrassende nieuwe elementen bevatten.’, laat de organisatie in haar persbericht weten.

De jury van het Improvisatieconcours 2018 bestaat uit Franz Danksagmüller (Duitsland), Vincent Thévenaz (Zwitserland), Guus Janssen (Nederland), Bernhard Haas (Duitsland) en Jacob Lekkerkerker (Nederland). Juryvoorzitter is Neil Wallace (Nederland).