Deelnemers Internationaal Schnitger Orgelconcours Alkmaar 2019 bekend

Van Hagerbeer / Schnitger-orgel Grote Sint-Laurenskerk Alkmaar (detail) | © foto Gérard van Betlehem

De deelnemers van het 13e Internationaal Schnitger Orgelconcours 2019 zijn vandaag bekend gemaakt. Tien deelnemers uit negen verschillende landen zullen van 21 tot en met 28 juni aan het Alkmaarse concours meedoen.

Text Example

advertentieHet Schnitgerconcours mocht zich verheugen in een grote belangstelling. De organisatie ontving vijfenveertig aanmeldingen uit dertien landen. ‘Niet eerder wilden zoveel organisten meedoen’, laat zij in haar nieuwsbrief weten. De jury van de anonieme voorselectie bestond uit Tjeerd van der Ploeg, Frank van Wijk en Pieter van Dijk.

De geselecteerden zijn:
Victor Manuel Baena de la Torre (E)
Oliver Brett (VK)
Gerwin Hoekstra (NL)
Freddie James (VK)
Heejin Kim (Zuid Korea)
António Pedrosa (P)
Owen Reid (VS)
Daniel Seeger (D)
Vittorio Vanini (I)
Edith Yam (AUS)

Het concours vindt plaats op de orgels van Grote Sint-Laurenskerk en de Kapelkerk te Alkmaar. De deelnemers worden een voorafgaand weekend uitgenodigd voor een kennismaking met de instrumenten. De eerste ronde wordt gespeeld op vrijdag 21 en zaterdag 22 juni.

Jury en prijzen
De juryleden Martin Böcker (D), Bernard Foccroulle (B), Krzysztof Urbaniak (PL), Bas de Vroome (NL) en Wolfgang Zerer (D) zullen beoordelen wie er doorgaan naar de tweede ronde op dinsdag 25 juni en de finale op vrijdag 28 juni. Voor de winnaars liggen drie geldprijzen en een publieksprijs in het verschiet. De winnaar van de eerste prijs krijgt bovendien concerten aangeboden in Nederland en Polen.

Orgelfestival
Het Internationaal Schnitger Concours maakt deel uit van het Orgel Festival Holland dat eveneens van 21 juni tot en met 28 juni duurt. Het festivalprogramma omvat onder meer een orgelacademie, concerten, masterclasses en een symposium over Frans Caspar Schnitger.

 

orgelfestivalholland.nl

 

© 2019 fotografie Gérard van Betlehem