Deelnemers Internationaal Schnitger Orgelconcours Alkmaar 2023 bekend

Van Hagerbeer / Schnitger-orgel Grote Sint-Laurenskerk Alkmaar (detail) | © foto Gérard van Betlehem

De deelnemers van het 15e Internationaal Schnitger Orgelconcours 2023 zijn deze week bekend gemaakt. Negen deelnemers uit zeven verschillende landen zullen van 23 tot en met 29 juni aan het Alkmaarse concours meedoen.

Text Example

advertentieDe organisatie ontving ‘vele aanmeldingen’ die werden beoordeeld op basis van ingestuurde opnamen. De jury van de anonieme voorselectie bestond uit Bas de Vroome, Frank van Wijk en Pieter van Dijk.

De geselecteerden zijn:
Adam Detzner (USA)
António Pedrosa (Nederland)
Giulia Ricci (Zwitserland)
Hyewon Jeong (Duitsland)
Jonathan Lee (VK)
Karol Szutka (Polen)
Luca Akaeda Santesson (Frankrijk)
Martien de Vos (Nederland)
Susanna Soffiantini (Zwitserland)

Het concours vindt plaats op de orgels van Grote Sint-Laurenskerk en de Kapelkerk te Alkmaar. De eerste ronde wordt op vrijdag 23 juni gespeeld op zowel het Van Covelens- als het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel in de Grote Kerk.

Jury en prijzen
De jury bestaat dit jaar uit de artistiek directeuren van de ECHO-steden, een samenwerkingsverband van negen Europese steden met historische orgels. Juryleden Reinhard Jaud (A), Jean Ferrard (B), Pieter van Dijk (NL), Bernard Foccroulle (B), Luc Ponet (B), Maurizio Croci (CH), Roberto Antonello (I), João Vaz (P), Clemens Lucke (D), Yves Rechsteiner (F), Brita Sjøberg (N), Frank van Wijk (NL) zullen beoordelen wie er doorgaan naar de tweede ronde op maandag 26 juni en de finale op donderdag 29 juni. Voor de winnaars liggen drie geldprijzen en een publieksprijs in het verschiet. De winnaar van de eerste prijs mag zich bovendien ‘Young ECHO Organist of 2024 noemen’.

Orgelfestival
Het Internationaal Schnitger Concours maakt deel uit van het Orgel Festival Holland dat van 23 juni tot en met 30 juni duurt. Het festivalprogramma omvat naast het concours, een orgelacademie en concerten. Het festival staat dit jaar in het teken van 450 jaar Alkmaars Ontzet met als thema Europese muziek in tijden van oorlog en vrede.

orgelfestivalholland.nl