Derde seizoen orgelserie in Calixtusbasiliek Groenlo

groenlo calixtus

Sinds het Adema-orgel is overgeplaatst van de begane grond in het transept naar de koorzolder van de Groenlose Sint-Calixtusbasiliek wordt voor het derde achtereenvolgende seizoen een serie gratis concerten door Jaap Zwart geprogrammeerd. De concerten vinden plaats op alle woensdagavonden van augustus om 20.15 uur.

Text Example

advertentie 

In 2012 werd het orgel van Sybrand P.H. Adema uit 1926 van de begane grond in het transept naar de koorzolder aan de westwand van de grote neogotische ‘Nieuwe Calixtus’ verplaatst. Het 35 stemmen tellende orgel, gebouwd voor de HH Nicolaas en Barbarakerk ‘De Liefde’ in Amsterdam, kwam in 1993 naar Groenlo. Met een keur aan romantische stemmen en Franse tongwerken neemt het een bijzondere plaats in het Oost-Nederlandse orgellandschap in.

 

Romantiek

Niet verwonderlijk dat Frans-romantisch repertoire een substantieel deel vormt van het repertoire dat Jaap Zwart ten gehore zal brengt. Maar zo staat er ook Duitse en Nederlandse romantiek op het programma, met onder meer de ‘Ad nos’ van Liszt, de Toccata van Andriessen en de Variaties over ‘Ick wil mi gaen vertroosten’ van Jacob Bijster. Bijzonder is de medewerking van violist Merel Vercammen met wie Zwart onder meer een Hymne voor orgel en viool van Cor Kint zal spelen.

 

Vrij

De concerten worden gegeven op de woensdagen 5, 12, 19 en 26 augustus. Aanvang telkens om 20.15 uur. De toegang is vrij. Na afloop wordt een vrije gift gevraagd en is er gelegenheid na te praten bij een kop koffie en kunnen orgel en speeltafel van nabij worden bekeken.

 

Voor meer informatie en complete programmering zie:

www.calixtus.nl/adema-orgel

 

 

© 2015 fotografie www.gerardvanbetlehem.nl