Dertigste SGO-orgelconcours in Appingedam

Op 14 oktober wordt voor de dertigste maal het orgelconcours voor amateurorganisten van de Stichting Groningen Orgelland (SGO) gehouden. Dit keer is het concoursinstrument het dan gerestaureerde Hinsz-orgel in de Nicolaïkerk van Appingedam.

Text Example

advertentieHet concours is bedoeld voor organisten zonder afgeronde conservatoriumopleiding. De deelnemers krijgen de opdracht een programma van maximaal tien minuten orgelliteratuur te spelen, afgestemd op de mogelijkheden van het instrument. Zij worden beoordeeld door een jury die bestaat uit Vincent Hensen (organist van de Nicolaïkerk), Jan Hage (organist van de Domkerk Utrecht) en Theo Jellema (docent hoofdvak orgel Prins Claus Conservatorium Groningen).

Aanmelden
Er worden maximaal 22 kandidaten toegelaten tot het concours. Leerlingen van de juryleden en kandidaten die het SGO-concours al driemaal op hun naam mochten schrijven zijn uitgesloten van deelname. Aanmelden kan vóór 1 juli 2017 via hrodenboog@hotmail.com. Deelname kost € 15 voor kandidaten tot 25 jaar, wie 25+ is betaalt € 30. In de weken voorafgaand aan het concours staat het orgel twee uur per deelnemer ter beschikking voor kennismaking.

De voorronden worden gehouden van 9.00 uur tot 15.00 uur. Om ongeveer 15.30 uur wordt de finale gespeeld.

Zelfstandig pedaal
Het Hinsz-orgel in de Nicolaïkerk van Appingedam dateert uit 1744. Bij de bouw van het werd gebruik gemaakt van van ouder pijpwerk. Momenteel ondergaat het orgel een restauratie en uitbreiding door de firma Reil te Heerde. De dispositie (20 stemmen, Hoofdwerk, Rugwerk) wordt daarbij uitgebreid met een zelfstandig pedaal van vier stemmen (Bourdon 16, Octaaf 8, Octaaf 4 en Bazuin 16).

 

 

Meer informatie

 

© 2017 beeld Gérard van Betlehem