Die Ahrend-Orgel der Lutherkirche in Leer [RECENSIE]

Text Example

advertentiePraeludium und fuge in C (G. Böhm); Fuga in c; Fuga in d (A. v.d. Kerckhoven); Wo soll ich fliehen hin BWV 646; Wer nur den lieben Gott lässt walten BWV 647 (J.S. Bach); Von Gott will ich nicht lassen ( J.L. Krebs); Thema mit 5 Variationen ( E. Köhler); Gebet “O Heer die daer des hemels tente spreidt” (J. Zwart); Praeludium und fuge in d-moll (F. Mendelssohn).

Label/nummer: Fagott F 3907-8

Speelduur: ca. 80 minuten

Boekje: 8 pagina’s (DU/EN)

Prijs: € 21,00

Muzikale interpretatie * * * (*)

Programmakeuze * * * *

Instrumentkeuze * * * * *

Opnamekwaliteit * * * *

Informatie * * * (*)

Grafische vormgeving * * *

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]
Als het gaat om orgelmuziek heeft de dvd mij tot nu toe nog niet echt weten te overtuigen. Dat ligt niet aan het medium zelf, maar aan het concept dat veel producenten kiezen: filmbeelden die vooral bestaan uit close-ups van de spelende organist, afgewisseld met sfeerbeelden van het in- en exterieur van de desbetreffende kerk. Helaas valt deze aan het fraaie Ahrend-orgel van de Lutherkirche van het Oost-Friese Leer gewijde dvd ook in die categorie. Natuurlijk is het best aardig om cantor-organist Joachim Gehrold aan het werk te zien en met de Lutherkirche zelf is ook weinig mis, maar veel variatie in de beelden is er niet. Verder heeft een gesproken toelichting op de gespeelde werken voor mij niet direct meerwaarde ten opzichte van een papieren toelichting in een begeleidend boekje.

Gehrold geeft als bonus nog wel een (enigszins schoolse) rondleiding langs en door het orgel, maar over de specifieke kenmerken en het achterliggende ontwerp van dit instrument kom je niet zo bijster veel te weten.

Kortom, het beeldtechnische deel van deze uitgave kan me maar matig bekoren. Dan bevalt het concept dat het label EPR Classic toepast in de (onlangs hier besproken) uitgave met Benjamin-Joseph Steens me toch beter: een cd als hoofdbestanddeel met als extraatje een informatieve documentaire op dvd.

Wat het audiogedeelte betreft: het spel van Gehrold is degelijk en verzorgd, al is het soms wat aan de zakelijke kant. Böhms stralende Praeludium in C had bijvoorbeeld wel wat meer schwung mogen hebben. Met Köhler en Mendelssohn laat de Zweeds-Duitse organist horen dat ook muziek uit de (vroege) romantiek prima uitgevoerd kan worden op dit orgel. Goed dat Gehrold een lans breekt voor het weinig gehoorde, maar zeker de moeite waard zijnde werk van Ernst Köhler. Curieus is de aanwezigheid van één van de “Oud-Hollandse Liederen” van Jan Zwart, niet direct muziek die je hier zou verwachten. Gehrold laat de muziek gelukkig voor zichzelf spreken en met die benadering gedijt het werk van Jan Zwart wat mij betreft nog steeds het beste.

Het in ieder geval goed voor te stellen dat Gehrold in zijn nopjes is met zijn veelzijdige instrument.

Het bijbehorende boekje bevat alleen de hoogstnodige informatie over organist en orgel. Niet onlogisch, gezien het feit dat deze uitgave alleen als dvd verschijnt en dus geen afzonderlijke cd bevat. Waarom men die achterwege heeft gelaten begrijp ik overigens niet helemaal, want daarmee zou het product als geheel toch aantrekkelijker zijn gemaakt, ook in commercieel opzicht. [JOOST VAN BEEK]

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2009 www.orgelnieuws.nl