Dirigent, organist en orgeldeskundige Jan Boogaarts (89) overleden

Op maandag 25 december overleed dirigent, docent, organist en orgeldeskundige Jan Boogaarts op 89-jarige leeftijd. Boogaarts was als dirigent en docent een warm pleitbezorger voor Gregoriaans en liturgie. In 2017 verscheen verscheen zijn lijvige dissertatie ‘De orgelmakers Smits’.

Text Example

advertentieJan Boogaarts werd op 10 mei 1934 geboren in Helmond. Hij studeerde piano, orgel, koordirectie en schoolmuziek aan het Brabants Conservatorium in Tilburg (o.a. bij Huub Houët en Louis Toebosch) en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag (o.a. bij Adriaan Engels, Kees van Baaren en Léon Orthel). Aan de Rijksuniversiteit van Utrecht behaalde het doctoraalexamen muziekwetenschappen.

Organist

Als organist was Boogaarts aan diverse kerken verbonden. Van 1947 tot 1949 was hij organist van de Gerarduskerk in Brouwhuis. Van 1948 tot 1956 was hij verbonden aan enkele kerken in Helmond, waaronder als hulporganist van de Sint-Lambertuskerk van 1953 tot 1956. 

In 1956 werd hij aangesteld tot organist-directeur van de Sint-Eusebiuskerk in Arnhem, waar hij aanbleef tot 1965. Sinds 1984 was hij organist-titulair van de Sint-Walburgisbasiliek te Arnhem, waar hij het Gradussen-orgel uit de in 1990 afgebroken Sint-Eusebiuskerk bespeelde.

Jan Boogaarts gaf orgelconcerten in binnen- en buitenland en werkte mee aan divers opnamen voor radio, tv, plaat en cd.

Dirigent

Boogaarts was dirigent van een groot aantal koren, waaronder het Utrechts Studenten Kamerkoor, het Utrechts Studenten Gregoriaans Koor, Cappella Traiectina en koren van de conservatoria in Tilburg en Den Haag. Ook was hij gastdirigent bij ensembles in binnen- en buitenland. Sinds 1966 was hij dirigent van de Interparochiële Schola Cantorium Arnhem die zich richt op het zingen van de Latijnse liturgie.

Docent 

Jan Boogaarts was van 1958 tot 1974 muziekleraar aan het Katholiek Gelders Lyceum in Arnhem. Van 1963 tot 1999 was hij wetenschappelijk medewerker en docent muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Daarnaast was hij tussen 1969 en 1993 hoofdvakleraar koordirectie aan achtereenvolgens het Brabants Conservatorium in Tilburg en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Hij publiceerde zo’n vijftig artikelen in tijdschriften in binnen- en buitenland. In 1985 verscheen zijn boek Inleiding tot het Gregoriaans en de Liturgie. Ook schreef hij werken voor onder meer koor en orgel. 

Orgeldeskundige

Vanaf 1967 was Jan Boogaarts actief als orgeladviseur. Zo was hij onder meer betrokken bij de bouw van het Flentrop-hoofdorgel in de Grote Kerk in Hattem en de restauratie van het Severijn-orgel in de Sint-Martinuskerk te Cuijk en de Smits-orgels in de Sint-Martinuskerk te Sint-Oedenrode en de Sint-Petruskerk te Boxtel.

Zijn studie naar het werk van de Brabantse orgelmakers Smits resulteerde in 2017 tot de dissertatie De orgelmakers Smits. Bloeitijd van de Brabantse Orgelkunst waarop hij in dat jaar promoveerde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Bestuursfuncties

Ook bestuurlijk was Jan Boogaarts actief. Van de Consociatio Internationalis Musicae Sacrae in Rome was hij vice-praeses van 1995 tot 2005, en vanaf 2005 consiliarius. Als bestuurslid was hij betrokken bij de Stichting Utrechts Orgelarchief Maarten Albert Vente, het College van Orgeladviseurs in Nederland, de Landelijke Opleiding tot Orgeladviseur en de Stichting Nederlandse Orgelmonografieën.

Onderscheidingen

Jan Boogaarts werd meerdere malen onderscheiden, waaronder in 1977 met de Radio Warszawa-prijs, in 1983 en 2007 respectievelijk als Ridder en Commandeur in de Orde van Sint Gregorius de Grote en in 2007 als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Uitvaart

De requiemmis van Jan Boogaarts is op dinsdag 2 januari 2024 om 10.30 uur in de Onze-Lieve-Vrouwe Visitatiekerk in Velp (Gld.)