Dirk S. Donker – 50 jaar orgelconcerten

In 1963 begon Dirk S. Donker met het geven en organiseren van orgelconcerten in de Martinikerk in Sneek. Na een bescheiden begin van vier concerten groeide de serie uit tot een jaarlijkse reeks van twaalf concerten per seizoen met internationale allure. Ter gelegen van dit vijftigjarig jubileum gaf Donker een cd uit met een keus uit zijn favoriete repertoire, gespeeld op de orgels van drie Martinikerken.

Text Example

advertentie 

Op het Maarschalkerweerd-orgel van de Sint Martinus aan de Singel in Sneek nam hij de derde Sonate van Guilmant en het tweede Choral van Franck op. Eerder al speelde hij op dit orgel het complete orgelwerk van Franck in. Een integrale onder de titel ‘Franck in Fryslân’, die nog steeds leverbaar is. In de Martinikerk in Doesburg werden op het grote Walcker-orgel werken uit de Duitse (laat-)romantiek vastgelegd: naast een kleiner orgelwerk van Rheinberger de grote koraalfantasie van Reger over ‘Halleluja! Gott zu loben’.

 

Op zijn eigen Schnitger/Van Dam-orgel in Sneek voert hij uitsluitend werken van Bach uit: twee koraalbewerkingen en de zesde triosonate. Daarbij komt ook het rugwerk tot klinken, dat bij de restauratie van 1988 weer van pijpwerk en laden is voorzien en aansluit bij het barokke karakter van het hoofdwerk. Het programma wordt omlijst door de Processional en Recessional van de Welshe componist William Mathias.

 

Dirk S. Donker – 50 jaar orgelconcerten

Een keuze uit zijn favoriete repertoire gespeeld op drie monumentale orgels

Martinikerk Sneek (Schnitger/Van Dam 1710/1898/1988), Sint Martinuskerk Sneek (Maarschalkerweerd 1891), Martinikerk Doesburg (Walcker 1916)

 

Processional 1964 (Mathias); Zwiegesang, uit Miscellaneen Opus 174 no.8 (Rheinberger); 3e Sonate pour le Grand Orgue en Ut mineur Opus 56 (Guilmant); Herzlich lieb hab ich dich, o Herr BWV 1151; Sonata VI in G BWV 530; Nun danket alle Gott BWV 657 (J.S. Bach); Deuxième Choral en si mineur (Franck); Phantasie über den Choral: “Halleluja! Gott zu loben” Opus 52 no.3 (Reger); Recessional Opus 96 no.4 (Mathias)

 

Label: Boeijenga Music Publications

Nummer: BECD007

Speelduur: 79’24

Booklet: 28 pagina’s (NL/EN/FR)

Prijs: € 15

 

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” title=”BESTELSERVICE”][/button]