Docu-Centrum Jan Bonefaas wil muzikale nalatenschap Gorcumse organist digitaal vastgeleggen

jan bonefaas
Jan Bonefaas | © foto janbonefaas.nl / Koos Schippers

De muzikale natalatenschap van de Gorcumse organist Jan Bonefaas digitaal vastleggen. Dat is het doel van de drie initiatiefnemers die de website van Docu-Centrum Jan Bonefaas na Kerst 2021 willen lanceren.

Text Example

advertentieJaco van den Berg, Aldert van Hoornaar en Gerben Mourik dragen het werk van organist en componist Jan Bonefaas een warm hart toe. Dat moet blijvend blijvend gehoord en gespeeld worden, vinden zij. Daarom stellen zij op de website janbonefaas.nl veel documentatie beschikbaar die ‘een bredere kijk op het leven en werk van Jan Bonefaas’ geeft en een ‘extra inspiratiebron’ moet zijn om de muzikale nalatenschap ‘blijvend te laten leven’.

Jan Bonefaas werd in 1926 geboren in Rotterdam. Vanaf 1942 kreeg hij orgelles van Feike Asma. In 1955 werd hij organist van de Grote Kerk in Gorinchem, een aanstelling die hij tot aan zijn dood in 2004 bekleedde. Behalve als kerkorganist was hij actief als docent en concertorganist. In zijn improvisaties en composities ontwikkelde hij zich vanuit het idioom van zijn leermeester Feike Asma naar een eigen stijl met invloeden vanuit de laatromantiek.

Met hulp van ‘vele bereidwillige mensen’ heeft het drietal al materiaal kunnen documenteren en digitaliseren. Op de website wordt het belicht van uit de vele aspecten van Bonefaas: zijn levensloop, zijn werk als kerkorganist, concertorganist, componist, docent en orgeladviseur. Daarnaast bevat het digitale Docu-Centrum ook beeld, geluid en artikelen en informatie over zijn huisorgel.

Om het online Docu-Centrum in de lucht te kunnen houden en verder uit te breiden vestigen de initiatiefnemers hun hoop op donateurs en sponsors.

Dit bericht is aangepast op 19 december 2021, 13.32 uur.