Domenico Severin – Grandes Orgues Ruffatti de la Cathédrale d’Uppsala

cd domenico severin ruffatti organ uppsala

Twee Italianen in den vreemde: Domenico Severin bespeelt het orgel vanx Fratelli Ruffatti in de kathedraal van Uppsala. Op het programma staan voornamelijk toccata’s. Van Bach tot Vierne.

Text Example

advertentieSeverin is organist-titulair van de St. Etiennekathedraal in het Franse Meaux. Zijn wortels liggen echter in Italië waar hij opleiding genoot hij aan het conservatorium van Venetië. Later studeerde hij bij Naji Hakim in Boulogne-Billancourt (F).

De gebroeders Ruffatti richtten in 1940 een orgelmakerij op in het Italiaanse Padua. Ze bouwden sindsdien aan een wereldwijde opuslijst, waarbij vaak omvangrijke orgels tot stand kwamen in met name de Verenigde Staten. Een van de bekendste ‘installaties’ is wellicht het orgel in de voormalige Crystal Cathedral in Garden Grove, Californië (‘Hour of Power’).

Het orgel in Uppsala is ook bepaald geen kleintje. Dit instrument verraadt de international oriëntatie van de Italiaanse firma. Het heeft twee speeltafels, waarvan de vrijstaande versie volgens Amerikaanse standaarden is vormgegeven. Ook de dispositie laat niets te wensen over voor de uitvoering van een ‘vuurwerk’-programma als op deze cd.

 


Domenico Severin – Grandes Orgues Ruffatti de la Cathédrale d’Uppsala

Toccata & Fugue en ré minor BWV 565 (Bach); Ein Siegesgesang Israels alla Händel (Karg-Elert); Toccata (Gigout); Toccata (Dubois); Toccata (Vierne); Cathedral Tuba Tune (Macchia); Festival Toccata (Fletcher); Toccata di Concerto (Bossi); Toccata (Muschel); Eventide (Frysinger); My Beethoven, Rag für Orgel (Willscher); Toccata de la 5e Symphonie pour orgue (Widor); Litanies JA 119 (Alain)

Syrius – SYR 141479, TT 78′, booklet 12 p. (IT/FR/EN),  prijs € 15 | domenicoseverin.com