Domenico Severin – Inventio

Dat het hart van Domenico Severin bij de romantiek ligt, is gelet op zijn discografie geen al te boude bewering. Het weerhoudt de geboren Italiaan er niet van om af en toe ook uitstapjes naar andere tijden te maken. Daarvan geeft ook zijn jongste productie blijk: een cd met muziek van Bach en een aantal van diens voorgangers.

Text Example

advertentieOnder de noemer Inventio stelde Severin een programma samen met muziek waarin de regels van de retorica bewust dan wel onbewust zijn toegepast. Voor wie daar minder in thuis is: dat uit vier fasen bestaande proces begint bij de vinding (inventio) en loopt via de ordening (dispositio) en de verwoording (elocutio) uit op de voordracht (actio).

Als plaats van handeling koos Severin het Aubertin-orgel van de Saint-Martin in Vertus, gelegen in de Franse Champagne. Een op de barok geënt instrument, gebouwd in 1996 en onlangs met een derde klavier uitgebreid.

 


Domenico Severin – Inventio

Orgue Aubertin (1996/2016) de l’église Saint-Martin de Vertus

Praeludium in e (Bruhns); Ciaccona in e, BuxWV 160; Praeludium in g, BuxWV 149 (Buxtehude); Preambulum & Fuga in E (Lübeck); Capriccio in D; Praeludium & Fuge in C (Böhm); Fuga in g (Reinken); Fantasie & Fuge in g, BWV 542; Pièce d’orgue, BWV 572; Toccata, Adagio & Fuge in C, BWV 564.

Label: Appassionato
Nummer: AP.010.2016.07
Speelduur: 72’44
Booklet: 12 p. (FR/IT/EN)
Prijs: € 15
Bestellen: website Appassionato