Doornbos-orgel Tinallinge na lange tijd weer bespeelbaar

Jaren was het Doornbos-orgel in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in het Groningse Tinallinge onbespeelbaar. Daar is na de recente restauratie door Elbertse Orgelmakers verandering in gekomen. Vrijdag 26 september wordt het orgel weer in gebruik genomen.

Text Example

advertentieIn de kerk van Tinallinge werd al in 1549 een orgel gebouwd dat stond opgesteld op een oksaal in het koor van de kerk. Het heeft er tot in de negentiende-eeuw gestaan. Hoe het instrument eruitzag is niet bekend. Bij de restauratie van de kerk in 2004 zijn restanten van de rijk gedecoreerde orgelluiken gevonden die waren verwerkt in een lezenaar.

Galerij

Oksaal en orgel verdwenen en in 1893 werd een nieuwe galerij aangebracht aan de torenzijde. Daarop stond enige tijd een harmonium. In 1917 bouwde Jan Doornbos het huidige orgel in een imitatie-eiken geschilderde kas met neogotische invloeden.

Diversiteit

Het orgel kreeg mechanische tractuur met toevoeging van een Bourdon 16’ (vanaf c) op een eigen pneumatische lade. Voor het pijpwerk putte Doornbos uit de voorraad die hij waarschijnlijk had opgebouwd door zijn werkzaamheden aan orgels in het Groninger land. Het pijpwerk vertoont een grote diversiteit.

Sinds 2009 zijn kerk en orgel in bezit van de Stichting Oude Groninger Kerken. Het kerkgebouw wordt nog regelmatig gebruikt door de Protestantse Gemeente Baflo c.a..

Restauratie

In de laatste jaren raakte het orgel onbespeelbaar. Een integrale restauratie werd vanaf september 2013 uitgevoerd door Elbertse Orgelmakers te Soest, adviseur was Theo Jellema. Het orgel, een rijksmonument, is ongewijzigd gebleven. Wel werd de windmotor uit de toren geplaatst om temperatuurverschillen door aanvoer van koude lucht te voorkomen. Ook werd een aantal kleine constructiefouten hersteld.

Ingebruikname

Op vrijdag 26 september wordt het orgel opnieuw in gebruik genomen. Theo Jellema zal het orgel dan bespelen en een toelichting geven. Aanvang 16.00 uur. De kerk is open vanaf 15.30 uur. De Onze Lieve Vrouwekerk ligt aan het Kerkpad 6 te Tinallinge.

Dispositie

Manuaal C-f3
Bourdon 16 – vanaf c0, op pneumatische lade
Prestant 8
Holpijp 8
Gamba 8
Octaaf 4
Fluit 4
Fluit 2
Hobo 8

Pedaal C-c
Aangehangen

© 2014 fotografie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed