Draps-orgel uitgebreid en overgeplaatst naar Wortel (B)

drap-orgel wortel

Op vrijdag 14 november wordt in Wortel (B) het recent overgeplaatste en uitgebreide orgel in gebruik genomen. Het instrument werd in 1990 door Jean-Pierre Draps vervaardigd voor de St. Jozefkerk in Schoten (Bloemendaal).

Text Example

advertentie 

Het concept van het orgel werd op Noord-Duitse orgelbouw van de vroege achttiende eeuw gebaseerd. Twee registers op het nevenwerk werden bij de bouw nog niet meteen gerealiseerd.

 

In de afgelopen maanden is het orgel overgeplaatst naar de St. Jan Baptistkerk in Wortel (bij Hoogstraten). Het orgel werd op een nieuw podium geplaatst waarin de windvoorziening (spaanbalg en ventilator) geïntegreerd werd.

 

Op de onbezette plaatsen op de windlade van het Nevenwerk werden een nieuwe Sesquialter en een Dulciaan geplaatst. Het Quintkoor van de Sesquialter kan als ‘Vorabzug’ afzonderlijk gebruikt worden.

 

De werkzaamheden werden uitgevoerd door Verschueren Orgelbouw uit Heythuysen. Gert Wuyts, afkomstig uit Wortel maar tegenwoordig als zelfstandig orgelmaker in Stavelot gevestigd, verleende zijn medewerking bij het vervaardigen van de nieuwe Dulciaan 8’.

 

De inzegening van het instrument door Z.E.H. Michel Baert wordt gevolgd door een concert waarbij het orgel door Nico Declerck bespeeld wordt en Oscar Verhaar en Guillaume Houcke (beiden contratenor) hun medewerking verlenen. De ingebruikname begint om 20.00 uur.

 

 

Dispositie

 

Hoofdwerk C-g3
Prestant 8
Holpijp 8
Oktaaf 4
Oktaaf 2
Mixtuur III-IV

 

Nevenwerk C-g3
Baarpijp 8
Roerfluit 4
Quint 2 2/3 – 2014, ‘Vorabzug’ uit Sesquialter
Sesquialter – 2014
Dulciaan 8 – 2014

 

Pedaal C-f1
Subbas 16 – eiken

 

Werktuiglijke registers
Manuaalkoppel – schuifkoppel
Pedaalkoppel Hoofdwerk
Pedaalkoppel Nevenwerk

 

Toonhoogte: a1 = 440 Hz
Temperatuur: Valotti
Winddruk:  70 mm wk